TOP 09 zahájila stranický sněm. Zvolí si nové vedení

V pražském hotelu Dorint Don Giovanni se sešla TOP 09. V devět hodin a devět minut začal víkendový sněm, na kterém si téměř dvě stovky delegátů zvolí vedení partaje.

7. 12. 2013

V tomto ohledu se žádné převratné změny neočekávají. Předsednické křeslo by měl obhájit dosavadní šéf Karel Schwarzenberg, který je v čele už od vzniku strany v roce 2009, ve funkci prvního místopředsedy patrně zůstane Miroslav Kalousek. Zpravodajský speciál o sněmu TOP 09 můžete sledovat v neděli od 9:00 do 17:00. Program sněmu najdete zde:

Podle Kalouska se o víkendu na sněmu nebude pouze volit nové vedení. "Očekávám, že tam proběhne i zásadní diskuse o naší strategii opoziční strany pro následující období," uvedl bývalý ministr financí. Jeho strana se ocitla v opozici poté, co v říjnových sněmovních volbách získala 12 procent hlasů a skončila čtvrtá. O koalici nyní vyjednává vítězná ČSSD s ANO a KDU-ČSL.

Příčiny tohoto volebního výsledku, který pro stranu oproti hlasování v roce 2010 znamenal pokles o více než čtyři procenta, bude ve zprávě předsedy TOP 09 zřejmě hodnotit Karel Schwarzenberg. Jeho projev odstartuje oficiální část dnešního programu, po něm se svými projevy vystoupí pozvaní hosté.

Mezi nimi budou zástupci ODS a KDU-ČSL, dále šéf spolupracujícího hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík a předsedkyně Konfederace politických vězňů Naděžda Kavalírová. Svou účast přislíbili rovněž zástupci slovenských křesťanskodemokratických stran Ján Figel a Pavol Frešo.

V sobotu se na sněmu bude rovněž debatovat o programových prioritách. Strana se chce začít připravovat také na volby do Evropského parlamentu a na komunální volby, které budou příští rok. Na závěr dne se budou vybírat členové a náhradníci nově ustavených stranických orgánů - smírčího výboru a revizní komise.

Drábek v předsednictvu zřejmě končí

To nejdůležitější hlasování ale 177 delegátů sněmu čeká až zítra, kdy se bude volit předseda, místopředsedové a členové předsednictva strany. Bývalá vládní strana TOP 09 má čtyři řadové místopředsedy a dalších pět volených členů předsednictva.

Místa v předsednictvu plánují obhajovat Marek Ženíšek a Helena Langšádlová. Znovu by v tomto statutárním orgánu strany mohl usednout i bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger či předseda moravskoslezské organizace Pavol Lukša. Předsednictvo zřejmě opustí bývalý ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, který stál za kontroverzním projektem sKaret. Drábek se po odchodu z ministerstva politicky neangažuje, nekandidoval ani ve sněmovních volbách.

Nově se mluví o šéfovi jihomoravské organizace Janu Vitulovi a náměstkovi ministra životního prostředí Tomáši Tesařovi. Prahu by ve vedení strany mohl zastupovat buď pražský primátor Tomáš Hudeček, nebo jeho náměstek a předseda pražské buňky Jiří Vávra. Delegáti sněmu by měli zvolit i členy výkonného výboru strany.

ČT24, ČTK

ceskatelevize.cz, 7. 12. 2013