TOP 09: První den sněm hodnotil a „makal“

22. 10. 2011

Celostátní sněm TOP 09 během svého prvního dne hodnotil průběh reforem koaliční vlády a diskutoval nad budoucností země. Strana oficiálně oznámila, že jejím kandidátem na příští hlavu státu bude Karel Schwarzenberg. Předseda TOP 09, který chtěl původně kandidovat na prezidenta pouze v případě přímé volby, kandidaturu přijal i za podmínek, že jej budou volit stejně jako doposud zákonodárci.

Celkem 173 delegátů se jednomyslně shodlo na usnesení, které vyzývá zákonodárce strany podpořit kandidaturu předsedy Schwarzenberga na prezidentský úřad. Účastníci sněmu také podpořili a ocenili zprávu Inventura reforem, kterou předneslo pět ministři TOP 09 a Starostů a nezávislých o průběhu reformních kroků za uplynulých 14 měsíců vlády.

Centrálním tématem sněmu byla prosperita. Klíčový materiál, který zpracoval předseda pražské TOP 09 František Laudát a předsedkyně školského výboru sněmovny Anna Putnová, ukázal, že reformy zvýší konkurenceschopnost české ekonomiky, ale pro budoucí prosperitu země je nutné doplnit je dalšími kroky. Těmi jsou především vzdělání. „Nemáme bohužel významné surovinové zdroje, nemáme naftu, nemáme nic tak zásadního, co některé země z chudých udělalo bohaté. To nejdůležitější, co máme, je zhruba 14 tisíc tun lidského mozku. To je naše nejdůležitější surovinová základna. Bude-li tato šedá hmota konkurenceschopná ve světě i v Evropě, pak bude konkurenceschopná i Česká republika,“ uvedl zásadní téma ministr financí Miroslav Kalousek.

Strana během dne svým členům i příznivcům představila nový web videí, ve kterém se ukazuje jako strana stovky tváří. Prezentuje jej na adrese: http://tv.top09.cz. Změnila své stanovy, které podstatně zjednodušila a zkrátila až o polovinu. Zvolila členy revizní komise a smírčího výboru. V neděli delegáty sněmu čekají již od rána volby vedení strany. Nejprve si strana zvolí předsedu strany, poté prvního místopředsedu. Jediným kandidátem na nejvyšší post je opět Karel Schwarzenberg. Ještě do oběda by TOP 09 měla znát i další místopředsedy strany a odpoledne si dovolí delegáti členy výkonného výboru a předsednictva.

Celý sněm strana přenáší pomocí videopřenosu http://www.top09.cz/snem/video a zájemci si také mohou přečíst na webových stránkách www.top09.cz psaný on-line přenos. Informace ze sněmu je možné najít také na Facebooku http://www.facebook.com/top09cz a Twitteru – www.twitter.com/top09cz.

Videa z 2. celostátního sněmu TOP 09

TOP 09 Facebook Twitter YouTube Instagram