Schwarzenberg: Pokušení existuje, buďte bdělí

22. 10. 2011

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg ve svém analyzujícím projevu na sněmu strany nejen chválil, ale také varoval své spolustraníky před chováním, které ohrožuje důvěryhodnost politiků a jejich činů.  TOP 09 si po dvou letech existence hodlá dál za cenu obětí z vlastních řad udržet pověst bezkorupční reformní strany.

„Když zjistíte, že úřad nebo místo, kam se dostal, zneužívá někdo z nás k osobnímu obohacení, prosím vás, co nejtvrději zakročit. Musím to ihned ohlásit, i kdybych věděl, že je to drahý stranický kolega. Zde i pro mě přestává křesťanská láska k bližnímu,“ vyzval předseda Schwarzenberg.

A dodal: „Čistotu našeho štítu si musíme zachovat. Pokušení vždycky existuje, proto buďte bdělí.“

Šéf strany také pochválil ministry TOP 09, kteří ve svých funkcích prosazují nepopulární, leč nutné reformy. „Já jsem ve svém úřadě neměl takové útoky proti mé politice, je to těžký úkol prosadit reformní věci a útoky jsou často podpásové. Velmi jsem obdivoval kolegy,“ komentoval Schwarzenberg například nátlakovou akci českých lékařů na ministra Leoše Hegera nebo odborářské demonstrace cílící na ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka. Samostatně pak vyzdvihl ministra financí Miroslava Kalouska. „On je osvědčený a byl připravený na tyto věci, mistrovsky se svými protivníky zachází. Naopak divně působili ti, co na něho zatím útočili,“ míní předseda TOP 09.

Přesto požádal spolustraníky o pomoc. „Máme oceněného ministra financí a přesto je to on, kdo je podle mnohých ten největší zloduch české politiky už od devadesátých let. Všechny bych vás prosil, abyste se svého místopředsedy zastali. Aby lidi věděli, že za ním a jeho kroky stojíme. Musíme ho bránit,“ vyzval Schwarzenberg.

V Hradci Králové 22. 10. 2011

Osobnosti: