Schwarzenberg bude na sjezdu TOP 09. Kongresu ODS pošle zdravici

18. 10. 2011

Předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se nemůže dostavit na víkendový kongres ODS kvůli celostátnímu sjezdu TOP 09 ve stejnou dobu. Svým koaličním kolegům proto kníže předtočí videozdravici. Informuje server iDnes.cz.

Schwarzenberg hodlá ODS popřát zdar během sjezdu a upozorní na to, že vládní práce trpí zbytečnými spory uvnitř koalice. TOP 09 bude jednat v Hradci Králové, ODS se sejde v pražských Letňanech. Občanští demokraté pořádají pouze pracovní sjezd. „Nastartujeme jím ostrou přípravu na krajské a senátní volby, které nás čekají v příštím roce," popsal akci serveru iDnes.cz předseda ODS a premiér Petr Nečas.

Pošle nám Nečas taky zdravici? ptají se delegáti TOP 09

Delegáty TOP 09 přijede pozdravit šéf Evropské lidové strany Wilfried Martens a předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Strana očekává od premiéra Nečase podobný pozdrav přes obrazovku, jako zašle její předseda Schwarzenberg. Zatím není jisté, na jaký kongres přijede prezident Václav Klaus nebo jak si kongresy rozdělí strana Věci veřejné.

TOP 09 bude jednat pod STANem

TOP 09 bude volit vedení, na kongres má přijet 175 delegátů. Strana bude jednat pod stanovou plachtou, která zastřeší atrium jednoho královéhradeckého hotelu. „Je to odkaz na stranu Starostů a nezávislých, jejíž zkratka je právě STAN," vysvětlila serveru iDnes.cz mluvčí TOP 09 Alžběta Plívová. „Očekávám, že průběh sněmu bude klidný, ale že na něm budou důkladné diskuse nad všemi politickými tématy, ať už jsou to reformy, hospodářská situace nebo budoucí politika. Alespoň doufám, protože je to smysl sjezdu," doufá Schwarzenberg.

Schwarzenberga nechce nikdo nahradit

Klidný průběh nenaruší ani případný vyzyvatel předsedy strany TOP 09 nebo jeho zástupce, prvního místopředsedy a ministra financí Miroslava Kalouska. „V politice je nejdůležitější právě důvěra. Bez ní nic nedosáhnete," prohlásil Schwarzenberg s tím, že stranu hodlá vést další dva roky. „Je to zajímavá práce. Vidím, že topka se ustálila, je to seriózní, pracující strana," popsal kníže.

Delegáti TOP 09 si vedení strany budou volit pomocí 20 tabletů. Každý z nich dostane unikátní kód, díky kterému bude moci anonymně volit. Hlasování bude tajné.

vfe

parlamentnilisty.cz, 18. 10. 2011

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme