Projev ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka

22. 10. 2011

Dobré odpoledne, vážení delegáti, dovolím si říci milí přátelé,

já mám zase tu nevděčnou úlohu, že se na to musím podívat z demografického pohledu. Máme čím dál více důchodců, kteří si zaslouží ocenění za svoji celoživotní práci. Máme čím dál méně dětí, do kterých můžeme vkládat naději, že svými výkony přispějí k bohatství české ekonomiky. To je demografický trend. Samozřejmě budeme tady diskutovat o prorodinné politice. Já ve své zprávě budu hovořit o důchodové reformě, ale přesto je demografický vývoj neúprosný. Dnes máme téměř 3 miliony lidí, které musíme a kterým musíme zajistit dostatečnou životní úroveň a musí ji zajistit ti, kteří jsou ekonomicky výkonní. Máme mladou generaci, které musíme dát příležitost, aby naše země se rozvíjela co nejúspěšněji. Aby bylo vůbec udržitelné zabývat se tím, jak postupovat co nejlépe, tak potřebujeme vysoce výkonnou ekonomiku. Vysoce výkonná ekonomika, to znamená ekonomika s vysokou přidanou hodnotou, ekonomika s vysokou přidanou hodnotou znamená důraz na vzdělávání, důraz na konkurenceschopnost. Proto také zásadní programový dokument Podpora výzkumu a vývoje, podpora inovací, podpora investic, které směřují k rozvoji ekonomiky, podpora vzdělávání, protože vzdělávání je ta nejlepší investice. A já jsem velmi rád, že ti, kdo vytvořili programový dokument jako podklad nejen pro dnešní diskusi, Anna Putnová a Františeek Laudát, takže tu mohou představit něco, co pro nás bude východiskem nejen v těch reformách, které v současné době děláme, ale i v tom pohledu do vzdálenějších horizontu. Prosím vás všechny, abyste ten dokument, který máte před sebou, vzali jako východisko k diskusi, aby to nebylo tak, že se o něm bude diskutovat jen tady. Rozpoutejte diskusi v krajích a regionech, abychom i v rámci programové rady a jednotlivých pracovních skupin, abychom skutečně postupovali tím směrem, že jediným východiskem, které TOP 09 bude prosazovat, je směr k vysoce výkonné ekonomice tak, aby zajistila dostatečnou životní úroveň všem občanům České republiky.

Jaromír Drábek
ministr práce a sociálních věcí

V Hradci Králové 22. 10. 2011

Osobnosti: