× Staňte se našimi členy!

Reakce Karla Schwarzenberga na prezidentskou nominaci

22. 10. 2011 | 11:20

Dámy a pánové, máte právo se dozvědět, proč jsem se k tomu rozhodl. Ale já to považuju také za svou povinnost vám to říci. Přiznávám, že jsem se dlouho zdráhal z nejrůznějších důvodů počínaje tím, že jsem doufal, že bude přímá volba, což se očividně neuskuteční. To by byl otevřený boj, kde by opravdu voliči rozhodli, kdo je jim nejsympatičtější.

Za druhé, říkám upřímně, práce na ministerstvu zahraničí mě zajímá a bylo by mi líto ji opustit. Považuji to pro Českou republiku obzvláště v dnešní době za důležité. Do třetice jsem se také musel zamyslet nad tím, jestli tělo ještě bude spolupracovat. Nemá smysl kandidovat do úřadu, který přece jen trvá dlouhá léta, nemá-li člověk spolehnutí na to, že to může vydržet až do svého konce. Teď v okamžiku na to nevypadám, houser se ale někdy zase pozvolna ztratí a zápal plic taky už pomalu ustupuje, tak s pomocí boží budu celkem v stavu a zjistil jsem to při mých namáhavých cestách v zahraničí, že jsem schopný zátěž tohoto úřadu vydržet. To byly osobní důvody, které mi v tom bránily.

Přesvědčila mě ale také situace, v níž jsme. Podle mého názoru budeme platit daň za odpovědnou politiku. Budeme draze platit za reformy, které jsme prosadili. Asi po těch příštích volbách bude náš Senát vypadat jako ty výborný chilský pomeranče. Úplně oranžovej, ale když se podívat dovnitř, tak je krásně tmavě rudej. Jenže nejsem jist, jestli budeme tak dobře chutnat. Za druhé víme, jaké je zastoupení v Poslanecké sněmovně. To naznačuje, že jediná možnost je opravdu zasedat celý parlament, tedy sněmovna a senát pohromadě při volbě prezidenta, že tam bude skoro jistá většina, která bude daleko nalevo od středu. V takových okamžicích to začíná být už zase zajímavé. V takové situaci právě člověk nesmí předem kapitulovat, nýbrž musí jít do boje, ukázat, že TOP 09 je strana bojovná, která se střetu nebojí a která chce Čechům ukázat, že nabízíme alternativu. Jasně, v programu, ve způsobu, jak děláme politiku, ale také v osobnostech. Prostě musíme nastavit jasný alternativní program. I kdybychom teď při těch volbách neuspěli, tak už i kandidatura a ukázání jasného postoje do budoucnosti nejen důležitá pro volby do Sněmovny, které budou rok na to. I tohle bude pro mě důvod. Když uspějeme, bylo by to krásné, ale když neuspějeme, tak je to stejně důležité pro republiku a pro naši stranu, abychom prokázali, že umíme bojovat i ve velmi nepříjemné situaci. To byl ten důvod, proč jsem naléhání mých kolegů po - musím říci větším vnitřním boji - podlehl a řekl ano, půjdeme do toho. Jsou časy, kde se musíme jasně projevit a nesmíme zapomenout, že asi příští rok bude velmi svízelná situace ve vývoji hospodářské situace v Evropě, svízelná situace v našem průmyslu, exportu, to všechno bude v příštím roce velice těžké. Bude to situace, která pro naši politiku bude velice obtížná. A když jste v plném obléhání, tak je nejlepší začít útočit. Proto do toho jdu. Děkuji mnohokrát.

Volby:
2013 prezident - Karel Schwarzenberg