Projev Marka Ženíška

28. 11. 2009
Vážený pane předsedo, vážený 1. místopředsedo, vážené delegátky a delegáti, vážení hosté.

TOP 09 získala za několik měsíců sympatie několika statisíců obyvatel této země. Z politologického hlediska je to nevídaný úspěch a pokud podpora vydrží, dostane se jistě do učebnic. Je známo, že takovýto úspěch by nebyl pravděpodobně tak přímočarý, kdyby se ti ostatní, ale i celkové prostředí politiky, objektivně hodnoceno, nenacházelo přinejmenším v určité fázi krize.

Když jsem předevčírem vysvětloval redaktorovi z Financial Times, co znamená TOP 09, snažil jsem se mu vysvětlit, že právě ona 09 je v našem názvu velmi významná. Rok 2009 totiž mnohem více než ty ostatní indikuje, že určitá část politiky se skutečně nachází v krizi a my jsme se v tomto roce rozhodli na to reagovat tím, že nabízíme občanům této země alternativu. Alternativu, která pojmenovává problémy pravými jmény a nahlas říká, že bez reforem to nepůjde. Alternativu, jejíž lídři rozhodně nenadřadí vlastní zájmy nad zájmy této země. Alternativu, která svými kroky nebude poškozovat jméno ČR v zahraničí. Alternativu, která nebude rukojmím různých podnikatelských skupin.

Máme to privilegium být nadějí na změnu. Máme jedinečnou příležitost získat důvěru ještě více občanů, uspět v parlamentních, ale i v senátních a komunálních volbách a za pomoci našich nově zvolených primátorů, starostů a zastupitelů prosazovat náš program i na komunální úrovni. Máme také jedinečnou šanci být nejsilnější českou politickou stranou v největší politické frakci v Evropském parlamentu a je mi velkou ctí, že mohu být u toho.

Jsem přesvědčen, že, abychom nezklamali ty, kteří do nás vkládají naději, je především zapotřebí, abychom se příliš nerozhádali hned na začátku, abychom s velikou opatrností, na druhou stranu s velkou úctou ke všem zájemcům o členství, přijímali další členy, abychom vydrželi neslibovat všechno a všem a hlavně, jak jsem již zmínil, abychom nebyli lokaji různých lobystických a podnikatelských skupin. To je totiž to hlavní, co většině občanů této země nejvíce vadí a spoluvytváří to obraz české politiky po dvaceti letech od pádu komunismu.

Dámy a pánové, volby si může prohrát jedině každý sám. To často odpovídám kolegům z jiných stran, když nás očerňují a stěžují si, že kvůli nám prohrají volby. Platí to i pro nás, pokazit si to můžeme jedině sami. Věřím, že společnými silami uspějeme a že v parlamentních volbách získá TOP 09 mnohem větší počet hlasů, než je jen zapotřebí k tomu, abychom měli více než komunisté.

Pocházím z Plzně, jsem předsedou krajské organizace TOP 09 v Plzeňském kraji a od loňského roku zastávám funkci náměstka na ministerstvu spravedlnosti a přednáším politologii na dvou univerzitách. Bude mi ctí a zároveň velkým závazkem pro mne, když mi dáte při volbě důvěru.

Děkuji vám za pozornost.

Profil Marka Ženíška