Sněm TOP 09

Kandidát TOP 09 na Mostecku Václav Kounovský

30. 11. 2009
Tak jsme se konečně dočkali. Tedy, ne že by celostátní sněm strany byla nějaká obzvláště zábavná událost, ale konečně nemůže nikdo říct že TOP 09 neexistuje...

Byl jsem delegátem ustavujícího sněmu TOP 09. Byl to den a půl strávený v pracovní a odhodlané atmosféře. Odhodlání, společný cíl, podobné vidění světa, tyto atributy jsou těmi základními dojmy, které jsem si z pražského hotelu TOP odvezl. Je to štěstí nové strany, ještě se nepolitikaří, ještě kopeme všichni na stejnou branku, zatím bez velkých faulů.

Důležité, pro mě osobně, bylo i osobní setkání se všemi členy předsednictva, výboru. Na některé jsem si upravil názor, některé poprvé potkal. Celkem je to dvacet pět lidí. Každý dostal svoji důvěru, vyjádřenou hlasováním delegátů, a i z toho hlasování bylo znát, kdo do předsednictva patří a kdo možná ne. Podle mě se tam stala jen jedna větší chyba, která ale nepovede k žádné ztrátě důvěry u široké veřejnosti.

Důležité a odvážné zároveň bylo i jedno z posledních usnesení sněmu: "Sněm zavazuje výkonný výbor TOP 09: Podílet se koaliční dohodou pouze na takové vládě, která se v programovém prohlášení zaváže k razantnímu a věrohodnému snižování deficitu veřejných rozpočtů.". Namítáte, že stahujeme kalhoty daleko před brodem, že není jasné, jestli se vůbec budeme na nějakém ustanovování koaliční vlády podílet? To není pravda, jen hrajeme s otevřenými kartami.

Reakce médií a politiků?

Média se, alespoň v tom prvním okamžiku ukázala taková, jaká jsou. Český rozhlas uváděl: Sněm TOP 09 nepřinesl žádné překvapení. V různých variantách, ovšem vždy se dvěma zápory. Ta původní zpráva byla ovšem trochu jiná a dá se přečíst na ČTK, mluvila jen o reakcích tři politiků a měla nadpis: "Volba Schwarzenberga lídrem TOP 09 nepřekvapila ODS ani lidovce".

A politici? Topolánek se tváří rezervovaně, snad i trochu odtažitě. Svobodovi utekla část cínových vojáčků v kabátech jeho armády, tak by rád povolal popravčí četu. Nakonec Bohumil Sobotka, podle něj jsme na sněmu působili jen jako naftalínové divadlo bez života, jeho odsudek mě potěšil víc než ten Svobodův, zřejmě jsme na správné cestě.

Václav Kounovský
Blog, 30. 11. 2009