Zdeněk Zavřel

Kandidát do Senátu za obvod č. 26 - Praha 2

Zdeněk Zavřel se narodil v Praze ke konci II. světové války v roce 1943 a  vyrostl v Bubenči na Praze 6.

Vysokoškolské vzdělání získal v roce 1966 na stavební fakultě ČVUT v oboru architektura a urbanismus. V roce 1983 navíc na  Fakuteit Bouwkunde TU Delft v holandském Haagu.

V roce 1975 pracoval v kanceláři SIAL v Liberci ve skupině mladých architektů „školka", kde byl mj. jedním z autorů „Nové české boudy na Sněžce" . V roce 1978 emigroval do Nizozemí, kde začínal ve známé kanceláři van den Broek & Bakema v Rotterdamu. V roce 1983 zde získal titul na  Fakuteit Bouwkunde TU Delft v holandském Haagu. Po ukončení diplomu na TU Delft pracuje nejdříve jako externí, později jako vědecký spolupracovník na fakultě.

Od roku 1985 ve vlastní kanceláři v Rotterdamu navrhl a postavil celou řadu bytových a školských staveb v různých holandských městech.

Mezi stěžejní realizované práce patří České centrum v Rue Bonaparte v Paříži, Správa plavební cesty a Správa silničního okruhu Amsterdam, Nizozemská ambasáda a rezidence v Accře (Ghana). Publikoval je v Nizozemí i v ČR. Od roku 1990 úzce spolupracoval s Obcí architektů jako sekretář CSAF, nadace českých architektů v zahraničí. V roce 1993 organizoval mj. v Praze Sympozium bytové výstavby v Nizozemí , zasloužil se o vypsání ceny J. Krejcara a účastnil se řady dalších akcí a projektů.

V roce 2005 byl vyzván k účasti ve volbě děkana Fakulty architektury v Praze, od roku 2006 pracuje v této funkci a byl zvolen i do druhého termínu v roce 2009. Habilitoval a profesorské řízení absolvoval na VUT Brno, aby předešel střetu zájmů.V roce 2009 by prezidnetem Klausem jmenován p profesorem architektury.

V současné době je vedoucím Ústavu navrhování II, garantem předmětu Ekologie stavění. Významně přispěl ke zřízení studijního směru "Průmyslový design" na fakultě architektury. Je členem Vědecké rady ČVUT a Vědecko-umělecké rady STU v Bratislavě.

Je podruhé ženatý s holandskou zahradní architektkou M.E.de Boer a má dvě dospělé děti z prvního manželství, které žijí v Amsterdamu.

Není a nebyl členem politické strany. Věří, že ke změně poměrů v Česku může pomoci jen otevřená a inteligentní debata na základě argumentů – nikoliv mocenská politika na základě manipulovaných informací.

Rozhovory a komentáře

Zavřel: Navštivte nás v obýváku
5. 10. 2012

Zavřel: Navštivte nás v obýváku

Podívejte se na video z návštěvy kandidáta do Senátu za TOP 09 a Starostové Zdeňka Zavřela v obýváku u voličů.

Celý článek
TOP 09 chce dobýt Senát. Pražští kandidáti se vozili historickou tramvají
13. 9. 2012

TOP 09 chce dobýt Senát. Pražští kandidáti se vozili historickou tramvají

TOP 09 chce větší zastoupení v Senátu, vládní strana zahájila své tažení v Praze, kde předvedla historickou tramvaj.

Celý článek
Kandidát do Senátu ve volebním obvodu č. 26 za TOP 09 a Starostové - Prof. Ing. arch. -ir. Zdeněk Zavřel
10. 9. 2012

Kandidát do Senátu ve volebním obvodu č. 26 za TOP 09 a Starostové - Prof. Ing. arch. -ir. Zdeněk Zavřel

Práce v Senátu mně zajímá proto, že je platformou, na níž je možno s určitým odstupem spolurozhodovat o podstatných věcech, které hýbou touto společností. Zásadní rozhodnutí řeší vláda v dialogu s parlamentem, senát sleduje širší rámec těchto rozhodnutí a jejich celkovou logiku, může vyslovit pochybnosti, kontrolovat, dotazovat se a trochu korigovat.

Celý článek
Politik v obýváku? Je to možné.

Politik v obýváku? Je to možné.

Chtěli byste svého politika do obýváku i Vy? Stačí jej jenom pozvat...

Co a kdo je politik v obýváku? Pozvěte si jej i Vy! Poznejte své hejtmany a senátory zblízka, ptejte se jich na to, co zajímá Vás. Jednoduše, zahoďte rozpaky a využijte té jedinečné příležitosti rozhodnout se ve volbách skutečně odpovědně.

Celý článek
TOP 09 a STAN: Senát potřebuje osobnosti a profesionály
14. 6. 2012

TOP 09 a STAN: Senát potřebuje osobnosti a profesionály

Za čtyři pražské obvody nabízí TOP 09 a STAN voličům do senátních voleb výrazné osobnosti. Mezi své další kvalitní senátní kandidáty z krajů zařadila například známého publicistu nebo architekta evropského formátu.

Celý článek
Do Senátu kandiduje poslanec, děkan i právník
7. 6. 2012

Do Senátu kandiduje poslanec, děkan i právník

Na dnešním zasedání potvrdil výkonný výbor TOP 09 další tváře, které se budou ucházet o křesla v horní komoře parlamentu. Schvalovacím procesem pprošlo osm výrazných osobností, mezi nimi i ředitel divadla, významný architekt, moderátor, právník či stávající poslanec.

Celý článek

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme