Pavol Lukša

Kandidát na hejtmana Moravskoslezského kraje

Pavol Lukša se narodil 15. srpna 1962 ve smíšeném manželství, maminka je Slovenka, otec pochází z Valašska, ve slovenské Turzovce. V listopadu 1962 se rodina přestěhovala do obce Čeladná, kde žije dodnes. Narodil.

Studium na Střední Lesnicko-technické škole v Hranicích na Moravě zakončil v roce 1981 a po absolvování základní vojenské služby v roce 1983 pracoval u Severomoravských státních lesů Krnov. Od května roku 1984 byl zaměstnancem 1. brněnské strojírny s. p. (do února 1993) a v roce 1990 vstoupil do tehdejší ČSL. Od května 1992 do prosince 1994 byl místostarostou obce Čeladná a následně od prosince 1994 do prosince 2004 zastával funkci starosty obce.

Od prosince 2004 do listopadu 2008 byl Pavol Lukša statutárním náměstkem hejtmana Moravskoslezského kraje pro dopravu a životní prostředí. V letech 2005 –2006 byl místopředsedou KDU-ČSL. Od roku 2006 až dosud je opět starostou obce Čeladná a od listopadu 2008 členem zastupitelstva Moravskoslezského kraje.

V červnu 2009 z KDU-ČSL vystoupil. Následně se stal jedním ze zakládajících členů TOP 09, byl zvolen
předsedou Krajské organizace TOP 09 Moravskoslezského kraje a místopředsedou TOP 09. V roce 2010 vedl krajskou kandidátku TOP 09 do parlamentních voleb, ve kterých uspěl a stal se poslancem Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, předsedá Zemědělskému výboru a je členem Hospodářského výboru sněmovny.

Pavol Lukša je ženatý, jeho manželka Jaroslava je zdravotní sestrou, v současné době podniká a založila obecně prospěšnou společnost Linie radosti, kde se stará a pečuje o mentálně a zdravotně hendikepované děti. Mají tři děti – Martina, Lucii a Vojtěcha.

Rozhovory a komentáře

Lukša: Kraj nesmí své hospodaření před občany tajit
10. 10. 2012

Lukša: Kraj nesmí své hospodaření před občany tajit

Rozhovor s kandidátem na hejtmana Pavolem Lukšou

Pavol Lukša, lídr TOP 09 a Starostů v Moravskoslezském kraji, odpovídal v on­line rozhovoru čtenářům Deníku.

Celý článek
Lukša: Každá veřejná zakázka bude mít svůj rodný list
27. 9. 2012

Lukša: Každá veřejná zakázka bude mít svůj rodný list

Rozhovor s kandidátem na hejtmana Pavolem Lukšou

„Proč se chci stát hejtmanem? Myslím si, že znám dobře Moravskoslezský kraj, čtyři roky jsem působil jako náměstek hejtmana kraje pro dopravu a životní prostředí a jsem připravený nabídnout v prospěch kraje vše, co umím,“ říká Pavol Lukša.

Celý článek
Politici letos staví na kontaktu s voliči
24. 9. 2012

Politici letos staví na kontaktu s voliči

V rámci kontaktní kampaně „ode dveří ke dveřím“, která se především v USA používá jako jeden z nejúčinnějších způsobů jak přimět voliče jít k volbám a hlasovat pro konkrétní stranu, letos TOP 09 vyzkoušela po vzoru slovenského úspěchu ministra vnitra Daniela Lipšice i tzv. politika v obýváku, na němž zčásti postavila WOM efekt. 

Celý článek
Radegast i Bystrouška povstávají. Kandidát TOP 09 v klipu zachraňuje kraj
8. 9. 2012

Radegast i Bystrouška povstávají. Kandidát TOP 09 v klipu zachraňuje kraj

Boha Radegasta či Janáčkovu lišku Bystroušku přizval na pomoc v kampani před krajskými volbami kandidát na hejtmana Pavol Lukša z TOP 09.

Celý článek
TOP 09: Do krajů posíláme zkušené a úspěšné
10. 5. 2012

TOP 09: Do krajů posíláme zkušené a úspěšné

„Jsme strana, která brání evropské ideály a prosazuje proevropskou politiku také na úrovni regionů. I když nám dnes fouká vítr do obličeje, zodpovědný politik nemá popularitu na prvním místě, ale má tam pouze to, co je dobré pro tuto zemi. Posíláme do voleb správné lidi,“ říká předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Celý článek

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme