doc. MUDr. Leoš Heger, CSc.

Kandidát na hejtmana Královéhradeckého kraje

Doc. MUDr. Leoš Heger, CSc., se narodil 11. února 1948 v Hradci Králové, kde absolvoval Lékařskou fakultu UK.

Leoš Heger pracoval dvacet let v Hradci Králové i v zahraničí jako lékař a učitel v oboru rentgenologie. V 70. letech se podílel na zavádění počítačové tomografie a ultrazvukového zobrazení v oblasti kardiologie a břišní diagnostiky. Od roku 1972 působil na katedře radiologie Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové, a to ve funkcích vědecký asistent, vědecký pracovník, odborný asistent a docent. Leoš Heger absolvoval dlouhodobé pobyty v zahraničí na rentgenologických pracovištích v USA, Kuvajtu a Německu.

Počátkem devadesátých let se Leoš Heger postupně ocitl v manažerských pozicích ve Fakultní nemocnici a na Lékařské fakultě UK v Hradci Králové a aktivně ovlivňoval zdravotnický management a směřování zdravotní politiky ČR. Podílel se na realizaci programů kvality a dalších moderních metod v oblasti zdravotnického managementu. Od roku 1991 Leoš Heger zastával pozici přednosty Radiodiagnostické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové a od roku 1993 působil rovněž jako náměstek pro léčebně preventivní péči. V letech 1996 až 2009 úspěšně řídil Fakultní nemocnici Hradec Králové a v roce 2009 se této funkce na vlastní žádost vzdal.

Leoš Heger byl mimo jiné členem Vědecké rady Ministerstva zdravotnictví ČR a předsedou Asociace nemocnic ČR.

Od roku 2002 se Leoš Heger věnoval regionální politice jako zastupitel města Hradec Králové. Až do roku 2009, kdy vstoupil do TOP 09, nebyl členem žádné politické strany. V roce 2010 se Leoš Heger po květnových volbách do PSP ČR stal poslancem a následně, po sestavení vlády ČR, ministrem zdravotnictví. S pádem vlády Petra Nečase v červenci 2013 ve funkci ministra skončil. I tak se Leoš Heger stal nejdéle sloužícím ministrem zdravotnictví v polistopadové éře a za jeho působení ve funkci se podařilo přijmout nové kodexové zákony: zákon o zdravotních službách, specifických zdravotních službách a zákon o zdravotnické záchranné službě. Tyto normy zásadním způsobem zlepšují práva pacientů, definují dostupnost zdravotních služeb či maximální čekací lhůty na některé zákroky i lépe také vymezují provázanost jednotlivých prvků systému (komunikace nemocnic a záchranky apod.). Jednou z jeho priorit bylo i zavádění úsporných opatření a boj proti šedé ekonomice v pojišťovnách i ve zdravotnických zařízeních a ochrana zejména mladistvých a dětí před tabákem a alkoholem.

Ve volbách do Poslanecké sněmovny PČR v roce 2013 kandidoval Leoš Heger v Královéhradeckém kraji jako lídr TOP 09 a STAN a byl zvolen. V komunálních volbách v roce 2014 v Hradci Králové postoupil Leoš Heger ze 13. místa kandidátní listiny díky vysokému počtu preferenčních hlasů až na místo první a byl zvolen zastupitelem Hradce Králové. Zastává funkci místopředsedy strany, místopředsedy Výboru pro zdravotnictví a předsedá Expertní komisi TOP 09 pro zdravotnictví.

Leoš Heger je bývalým předsedou a dlouholetým členem veslařského klubu v Hradci Králové, aktivně sportuje a kromě běhání má rád plavání, cyklistiku, letní a zimní turistiku. Získal zlatou medaili Lékařské fakulty UK – HK, ocenění Manažer roku 2007 a cenu města Hradec Králové Primus inter pares.

Leoš Heger je ženatý, má dva syny a tři vnoučata.

Oblíbené citáty: "Na světě by mělo být více žiraf. Jsou to veselá zvířata a daleko vidí." "Opakem boření je tvoření."

Přijďte k volbám 7. a 8. 10. 2016, má to smysl
7. 10. 2016

Přijďte k volbám 7. a 8. 10. 2016, má to smysl

Již dnes a zítra se konají volby do Zastupitelstva Královéhradeckého kraje a do Senátu v senátním obvodě Jičín.Tyto volby rozhodnou nejen o dalším směřování našeho kraje, ale poukáží i na spokojenost či nesouhlas se současným vedením naší země. Ukáží, zda souhlasíme s omezováním naší svobody, které vychází z některých zákonů vládnoucí koalice. Již jich je tolik, že jsme připravili celý Seznam nesvobody.

Celý článek
Kandidatura byla moje povinnost vůči naší partě
22. 9. 2016

Kandidatura byla moje povinnost vůči naší partě

Jak se vyrovnávají s rozvodem se Starosty a nezávislými, jak se udržuje v obraze, i když žije v Praze, ale i proč by se politici měli chovat slušně k úředníkům. O tom mluví v dalším díle předvolebních rozhovorů MF DNES krajský lídr TOP 09 Leoš Heger. 

Celý článek
Na Sněžku s Leošem Hegerem
20. 9. 2016

Na Sněžku s Leošem Hegerem

srdečně Vás zveme na společný výšlap na Sněžku spolu s kandidátem na hejtmana Leošem Hegerem a náčelníkem Horské služby Krkonoše Adolfem Klepšem v neděli 25. září 2016 v 10:00 hod. na parkovišti pod lanovkou v Peci pod Sněžkou. Vyrazíme pěšky Obřím dolem. Ti méně odvážní mohou využít sedačkovou lanovku. 

Celý článek
16. 9. 2016

Mladí lékaři by se ze zahraničí měli vracet

Celý článek
Protesty lékařů
14. 9. 2016

Protesty lékařů

Za zlepšení svých pracovních podmínek, zejména platů lékaři bojují pravidelně, nejvýraznější akcí posledních let byla iniciativa Děkujeme, odcházíme!, víc než 3,5 tisíce lékařů tehdy hrozily odchodem ze zdravotnických zařízení.

Celý článek
Na sportu jsem už závislý, říká exministr a nadšený veslař
13. 9. 2016

Na sportu jsem už závislý, říká exministr a nadšený veslař

Roky šéfoval hradecké fakultní nemocnici, poté i českému zdravotnictví. Dnes můžete Leoše Hegera potkat v ulicích Hradce. Na kole. Původní profesí rentgenolog, dnes poslanec parlamentu Leoš Heger stojí v čele kandidátky TOP 09 a Liberálně ekologické strany (LES) pro krajské volby. V jeho profesním životopisu má zásadní prostor hradecká nemocnice, v tom soukromém potom rodina a sport. 

Celý článek
Aby léky nechyběly, pomůže omezení exportu i výroba v lékárně
28. 7. 2016

Aby léky nechyběly, pomůže omezení exportu i výroba v lékárně

V Česku aktuálně chybí přes 400 léků, část z nich se přitom nedá nijak nahradit. Příčin je celá řada: buďto farmaceutickým firmám chybějí suroviny, nebo se jim už nevyplatí léčivo produkovat. V dalších případech pak distributoři přeprodávají lék určený pro české pacienty do zahraničí.

Celý článek
Leoš Heger v ČRo Plus v pořadu
28. 7. 2016

Leoš Heger v ČRo Plus v pořadu "Den podle..."

Někdejší plán ministerstva zdravotnictví na omezení počtu akutních lůžek se v Česku naplňuje. A to bez politické objednávky. Zatímco v roce 2012 měly nemocnice s akutní péčí mírně přes padesát šest tisíc lůžek, loni už jich bylo téměř o deset tisíc méně.

Celý článek
Leoš Heger se stal volebním lídrem
24. 5. 2016

Leoš Heger se stal volebním lídrem

Zdravotnictví se stalo jednou z priorit programu TOP 09 pro nadcházející krajské volby. Proto se i v Královéhradeckém kraji do čela kandidátky postaví lékař. Lídrem se stal poslanec Parlamentu ČR a místopředseda TOP 09 Leoš Heger. 

Celý článek
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme