Začíná Sněm TOP 09. Strana si zvolí nové vedení a projedná programové priority

28. 11. 2015

Tradiční Schwarzenberská znělka zahájila dnes symbolicky v 9.09 hodin 4. celostátní Sněm TOP 09. Strana si v Praze během dvou dnů zvolí nové vedení a debatovat bude také o programových prioritách do dalších voleb a aktuální situaci.

Tento rok jsme měli poměrně klidno a doufám, že všechny naše stranické organizace využily toho klidu, aby se připravily na dlouhý maraton, který nás očekává v příštích letech. Jsou to krajské, senátní, prezidentské a sněmovní volby, které se všechny objevují v našem diáři a programu. Musíme naše spoluobčany přesvědčit o tom, že opravdu stojí za to volit stranu, která neklame a dělá to, co říká. Nešíří nenávist a jedná v době hysterie střízlivě a rozumně, vzkázal delegátům Sněmu předseda Karel Schwarzenberg.

Naší prioritou bude bojovat za svobodu a plnohodnotnou demokracii. Naší vizí je stát, který své občany neřídí, ale stát, který své občany chrání, podporuje je v jejich aktivitě a spojuje je,” uvedl 1. místopředseda Miroslav Kalousek.

158 delegátů Sněmu pozdravili také čeští a zahraniční hosté. Kromě dopisu od německé kancléřky Angely Merkelové a předsedy KDH Jána Figela zazněly video-zdravice šéfa EPP Josepha Daula nebo předsedy slovenské strany MOST-HÍD Bély Bugára. Přímo před delegáty pak vystoupil předseda ODS Petr Fiala, šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, předseda spolupracujícího hnutí STAN Petr Gazdík nebo předseda SDKÚ-DS Pavol Frešo. „Naše strany jsou úzce provázány – zejména vzhledem ke vnímání člověka jako středobodu našeho politického konání. Sociálně ohleduplné tržní hospodářství, vlastní zodpovědnost a soudržnost jsou znaky naší politiky. Přeji novému vedení strany TOP 09, aby mohlo nadále stranu úspěšně řídit,“ vzkázala ve své zdravici německá kancléřka Angela Merkelová volebnímu Sněmu TOP 09.

Během dneška si delegáti vyslechnou zprávu předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga a budou debatovat nad programovými prioritami. Projednají mimo jiné i dokument Svoboda, právo, bezpečí, který reaguje na aktuální bezpečnostní výzvy ve světě. Volby nového vedení strany přijdou na řadu hned v neděli ráno, kdy si strana zvolí předsedu, a pak místopředsedy i zbývající členy předsednictva a výkonného výboru.

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Praha 28. listopadu 2015