Volební program TOP09 Rožnov pod Radhoštěm

Budoucnost s tradicí

TOP09 spatřuje budoucnost Rožnova pod Radhoštěm založenou na jeho tradičních hodnotách turismu, kultuře, sportu a elektrotechnické průmyslové výrobě, které chceme pro další generace zachovat a rozvíjet. Chceme vrátit důvěru občanů ve volené vedení města a účinně spolupracovat s politickými partnery na zkvalitnění života u nás.

TOP09 není lhostejné dlouhodobé přehlížení navyšování deficitu veřejného rozpočtu našeho města a považujeme za prvořadé, aby byl co nejdříve zlikvidován. Abychom dosáhli vyrovnaného rozpočtu budeme jako nutná opatření prosazovat:

• okamžité zastavení prohlubování dluhu města
  • analýzu veřejného rozpočtu a jeho zefektivnění změnou struktury přímého navázání výdajů na příjmy
  • snížení administrativních nákladů na veřejnou správu snížením byrokracie
  • snížení provozních nákladů na veřejnou správu centralizací úřadů za využití stávající nemovitosti města a následný prodej volného nemovitého majetku soukromým subjektům
  • předání organizace některých veřejných akcí pořádaných městem soukromé společnosti formou výběrového řízení

TOP09 bude bojovat s korupcí a usilovat o zprůhlednění prostředí veřejných zakázek a jejich veřejnou kontrolu:

• informace o veřejných zakázkách budou veřejně dostupné v elektronické podobě včetně vyhodnocení jednotlivých nabídek
  • u veřejných zakázek se nepůjde odvolávat na obchodní tajemství

•     zavedení metody internetové aukce pro zadávání veřejných zakázek zboží a služeb

•     nemožnost uzavřít smlouvu s právnickou osobou s neprůhlednou vlastnickou strukturou

TOP09 záleží na našem městě a spoluobčanech, proto považujeme za nezbytné a sociálně odpovědné učinit změny, které povedou k vytvoření stabilního ekonomického prostředí vedoucího k prosperitě města a zvyšování živnotní úrovně jeho občanů.

TOP09  nehodlá nečině přihlížet jak stále více občanů města vyjíždí za prací do okolních i vzdálených měst a chce zabránit odlivu občanů i podnikatelských subjektů z důvodu lepších podmínek pro výstavbu rodinných domů a firem. Naopak chce otevřít město všem, kteří tu s námi chtějí pracovat, podnikat, žít nebo si jen užívat dovolené. V tomto ohledu považujeme za důležité a budeme podporovat  a usilovat o:

V oblasti občanského soužití

• odstraníme z  městských vyhlášek ustanovení omezující práva občanů
  • nahradíme represi komunikací s občany

V oblasti zdravotnictví

• zabránění prodeje polikliniky do soukromého vlastnictví a její ponechání ve vlastnictví města jako záruku stability podmínek pro soukromé lékaře a úrovně zdravotní péče pro občany

V oblasti bydlení a výstavby

• revizi územního plánu města, který je ve své současné podobě zásadní brzdou rozvoje města
  • uvolnění podmínek jak pro bytovou výstavbu tak pro podnikání
  • volbu způsobu vytápění a povolení výstavby soukromých ekologických kotelen
  • developerské projekty renovace starých nepoužívaných budov k výstavbě bytů
  • aktivní intervenci v soudních sporech vedených o majetek bývalé Tesly Rožnov

V oblasti podnikání

• zkvalitnění propagace města pro získání nových investorů
  • zvýšení zaměstnanosti vytvořením nové průmyslové zóny ve spolupráci s okolními obcemi a uvolněním územního plánu

V oblasti vzdělání

• rozvoj odborných středních škol jejichž vzdělávací struktura odpovídá aktuálním i budoucím požadavkům trhu práce v regionu
  • vznik detašovaného pracoviště některé z vysokých škol či vyšších odborných škol v přímé návaznosti na místní středoškolské studium
    • veškeré iniciativy celoživotního vzdělávání, ať už se jedná o nástavbové studium a rozšiřování kvalifikace pro střední věk, či univerzity třetího věku pro seniory

V oblasti turismu

• zkvalitnění služeb a intenzivnější propagaci města související s cestovním ruchem
  • efektivní spolupráci na společných projektech s městy a obcemi mikroregionu Rožnovsko
  • projekty na zatraktivnění regionu a zvýšení turistického ruchu

V oblasti dopravy

• společně s městem Valašské Meziříčí o stavbu dálničního přivaděče v Lešné
  • pokračování výstavby dálnice Brno – Zlín – Trenčín
    • dokončení projektů na modernizaci a rekonstrukci městské dopravní infrastruktury
    • realizace kruhového objezdu u Videčské a jednosměrné napojení Nádražní ulice pro výjezd  od náměstí.
    • stávající parková stání na Lázu upravit pro parkování na střeše a získat tak nových cca 150 parkovacích míst.

V oblasti životního prostředí

• čistotu města a zejména řeky Bečvy a jejích přítoků

V oblasti sportu a kultury

• pořádání množství různorodých akcí namísto realizace megalomanského projektu  výstavby jednotného kulturního střediska