TOP 09 Valašské Meziříčí: Názory všech zastupitelů již brzy veřejně na městském webu

4. 2. 2013

Město Valašské Meziříčí umožní všem svým zastupitelům veřejně prezentovat své názory na webu města. Týká se to jak zastupitelů koalice, tak opozičních zastupitelů. Právě opoziční zastupitel Vlastislav Navrátil z řad TOP 09 byl autorem tohoto návrhu. TOP 09 ve Valašském Meziříčí tímto navazuje na snahy ministryně kultury Aleny Hanákové o zrovnoprávnění přístupu zastupitelů do radničních periodik. 

„Jsem rád, že se nám podařilo tuto změnu prosadit. Nyní budou mít možnost všichni zastupitelé prezentovat své názory na jednom veřejně dostupném místě – webových stránkách města. Každý občan - návštěvník stránek tak může kdykoliv otevřít profil příslušného zastupitele, kde si přehledně může zobrazit jeho názory,“ říká k návrhu jeho autor Vlastislav Navrátil, komunální zastupitel za TOP 09 ve Valašském Meziříčí.

Prozatím se nepodařilo prosadit možnost publikovat své názory ve Zpravodaji, který se ale stane spíše apolitickou kronikou, ale každý zastupitel bude mít možnost zveřejnit pod svým profilem na městském webu své názory. „Pevně věřím, že této možnosti využije co nejvíce mých kolegů. Myslím, že by tuto možnost měli mít i v ostatních městech i obcích,“ dodává Navrátil.

Stejně jako weby, ani radniční noviny a zpravodaje by neměly prezentovat jen názory vedení obcí a měst. Takovouto změnu požaduje ministryně kultury Alena Hanáková (TOP 09). Novela tiskového zákona, kterou předkládá, by měla na stránkách novin placených radnicí dát prostor i opozici. „Upravuje možnosti získat přiměřený prostor pro publikování svých názorů v radničních novinách také opozičním zastupitelům,“ uvedla Hanáková.

Opatření je reakcí na mnohdy se opakující využívání obecních novin k jednostrannému informování ve prospěch vládnoucích koalic na jednotlivých radnicích. Kritické příspěvky zastupitelů a čtenářů jsou redakcemi těchto tiskovin často odmítány. Podle ministryně kultury Aleny Hanákové (TOP 09) navrhovaná úprava posílí právě práva opozice a také zajistí lepší informovanost občanů o činnosti jejich zastupitelů. Novela má rovněž snížit riziko korupčního prostředí. Novela jde aktuálně do třetího čtení. Dle průzkumů pouze 10 % radničních periodik poskytuje prostor pro alternativní politické články. 

Bc. Emil Sedlařík

krajský manažer TOP 09 – 604229311, emil.sedlarik@top09.cz

Vlastislav Navrátil

komunální zastupitel, 724083016, vlastislav.navratil@valmez.eu

 

Z 22/29 Stanoviska zastupitelů na webových stránkách a ve Zpravodaji města Valašské Meziříčí:

Zastupitelstvo města schvaluje návrh prezentace zastupitelů na webových stránkách města Valašské Meziříčí. Každý zastupitel bude mít možnost prezentovat své názory pod svým účtem v sekci Zastupitelé města, a to buď samostatnou editací svých článků v administrativním rozhraní, nebo zasláním článku IT oddělení, který jej následně pod jeho profilem zveřejní. 

Valašské Meziříčí 24. ledna 2013

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme