Seifert: Radnice dá na letní brigády půl milionu, aby si mladí víc vážili věcí

13. 5. 2016

Téměř půl milionu korun má pro více než stovku studentů vyčleněno radnice v Holešově na Kroměřížsku. Mladým lidem nabízí letní brigády, čímž se je snaží vychovávat, aby si vážili společného majetku.

Pokud by zájem nebyl, nabídli by práci i mladým lidem z nejbližšího okolí. Jenomže skutečnost je taková, že když v Holešově na radnici vyhlásí podmínky letních brigád, studenti je rozeberou během několika dnů. „Organizačně je to náročné, ale vyplácí se nám to," potvrdil starosta Holešova Rudolf Seifert (TOP 09).

Efekt městských brigád je dlouhodobý. „Věřím, že si pak mladí víc váží věcí, když je na nich jejich práce. Třeba pak nebudou ničit lavičky v parku, když je v létě natírali," doplnil.

Letos vedení města vyčlenilo z rozpočtu na výplaty 450 tisíc korun, což znamená, že může přijmout zhruba 130 studentů. Platí jim 60 korun za hodinu, při šestihodinové pracovní době. Nabídka nepokrývá celé prázdniny, ale je rozdělená do čtyř turnusů, aby se dostalo na co nejvíc brigádníků. 

Ti musí splnit tři základní podmínky – věk mezi 15 a 26 lety, trvalé bydliště v Holešově či jeho částech a ukončenou povinnou školní docházku. Přihlášky začala radnice přijímat 25. dubna, dnes už se plní seznam náhradníků.

„Uvažovali jsme, jestli částku navýšit, ale to už by bylo příliš náročné. Brigádníkům se přece jen musí někdo věnovat, ukázat jim co dělat a jak," doplnil Seifert.

Loni například pomáhali při úklidu ve 3. základní škole po rozsáhlé rekonstrukci, která se dělala právě přes léto. Letos čeká brigádníky práce v zámecké zahradě, mateřských školkách nebo třeba na městských sportovištích.

Petra Procházková

zdroj: idnes.cz, 12. 5. 2016

Štítky
Osobnosti: Rudolf Seifert
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme