Schwarzenberg: Každá generace si musí vybojovat svobodu

18. 11. 2016

Karel Schwarzenberg připomněl význam 17. listopadu v Uherském Hradišti. Na vzpomínkovou akci jej s dalšími osobnostmi revolučních dnů roku 1989 pozvala skupina místních studentů. Na náměstí nakonec dorazilo více než 1000 lidí.

„Je dobré, že vzpomínáme na 17. listopad. Musíme si ho pamatovat, ale ne se strašit tím, co bylo. Já mezi námi vidím opět lidi, kteří nám chtějí omezovat svobodu. Postavme se nebezpečí, které přichází, ne tomu, které odešlo. Každá generace musí bojovat o svobodu, každá generace si ji musí vydobýt. Proto jsem rád, že Vás tolik přišlo. Pravda a láska zvítězí, ale je to fuška," řekl na připomínkovém setkání v Uherském Hradišti čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Vzpomínku na 17. listopad uspořádala skupina studentů, která oslovila osobnosti spjaté s událostmi roku 1989. Kromě Karla Schwarzenberga, který promluvil jako spolupracovník tehdy budoucího prezidenta Václava Havla, vystoupili další osobnosti veřejného života a pamětníci listopadových událostí. Na Masarykovo náměstí nakonec dorazilo více než 1000 lidí.

„Je skvělé, že se studenti i dnes zajímají o veřejné dění a že v Hradišti uspořádali tuto akci. U nás studentům ani nám všem 17. listopad nikdo neukradne," uvedla předsedkyně TOP 09 v Uherském Hradišti Zuzana Vandame.

Před rokem se totiž prezident republiky pokusil 17. listopad studentům ukrást na Pražském Albertově. Tento svátek však patří právě studentům a všem občanům České republiky. „Musíme si připomínat, co se u nás tehdy dělo a jak byli studenti stateční a dokázali se postavit režimu. Kdo si svou historii nepamatuje a nepoučí se z ní, tak ji může také prožít znovu," dodal Vlastislav Navrátil, předseda TOP 09 ve Zlínském kraji.

Emil Sedlařík, krajský manažer

Osobnosti: