Navrátil: Zlínský kraj je na tom se zveřejňováním smluv nejhůř v republice

27. 9. 2016

TOP 09 chce ve Zlíně průhledný krajský úřad, který bude čitelně hospodařit a komunikovat s lidmi. Podle Hodnocení transparentnosti krajů ale ten zlínský špatně komunikuje. Ve zveřejňování smluv a hospodaření s majetkem je dokonce nejhořší v republice. TOP 09 na tyto skutečnosti dlouhodobě upozorňuje a slibuje změnu.

„Krajský úřad ve Zlíně nezveřejňuje nic, co nemusí. A když zveřejňuje, tak ne pořádně. Naší prioritou je otevřený úřad, který bude s lidmi komunikovat a u kterého bude možné dohledat, čím se zabývá a kam jdou naše peníze. Za současné koalice je úřad opevněnou tvrzí, ve které se politici a úředníci schovávají před voliči," říká Vlastislav Navrátil, kandidát TOP 09 na hejtmana Zlínského kraje.

Na stránkách kraje nenaleznete registr uzavřených smluv. Kraji také absolutně chybí směrnice pro hospodaření s nemovitým majetkem. A pokud jde o jednání zastupitelstva, potom nedohledáte prakticky vůbec nic. Žádné zápisy z jednání zastupitelstva kraje ani jmenný seznam výsledků hlasování. Audio či videozáznam z jednání je utopií.

„U nás ve Valašském Meziříčí jsem inicioval pořizování a zveřejňování audio záznamu z jednání zastupitelstva. Takže vím, že to jde a není to problém. Musí být jen vůle, která současnému vedení kraje chybí. Ale není divu, že kraj raději žádné své výstupy nezveřejňuje. Vždyť v hodnocení mediální politiky získal jen necelých 16 % bodů," pokračuje Vlastislav Navrátil.

TOP 09 plánuje po krajských volbách zpřístupnit na webu audio záznamy z jednání zastupitelstva i se zveřejněním toho, jak který zastupitel hlasoval. Samozřejmostí bude i videozáznam. Zveřejňovány budou také smlouvy nad rámec zákona. „Nebudeme se před voliči na úřadu schovávat a nebudeme schovávat ani údaje o našem hospodaření," zakončil Vlastislav Navrátil.

Informace o fungování Krajského úřadu ve Zlíně zjistilo občanské sdružení Oživení v rámci projektu Hodnocení transparentnosti krajů – krajské volby 2016.

Emil Sedlařík, krajský manažer

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme