Kroměřížský deník: Málo spojů, zlobí se Vážanští

18. 7. 2011

Kroměříž – Zajíždí k nám žalostně málo autobusů, stýskají si už delší dobu klienti Domova pro seniory v kroměřížské místní části Vážany.

K jejich nářku se přidávají také ostatní obyvatelé: těm pro změnu spoje nesedí časově. Vyhovět všem ze dne na den nejspíš nejde, Kroměřížské technické služby (KTS), které městskou hromadnou dopravu na území města obhospodařují, však slibují od září dílčí změny. Ty ale konkrétně vážanské seniory nejspíš moc nepotěší. „Množství spojů, které nyní zajíždí k domovu, zůstane i poté s největší pravděpodobností stejné,“ plánuje za KTS Tomáš Szabó. K zařízení podle něj ve všední dny jezdí autobus pětkrát za den. O pár stovek metrů dále se nachází točna, a tam prý šoféři zajíždějí osmkrát.
„Věřím, že se to seniorům zdá málo, ale autobusy zastavující u domova jsou opravdu využívány jen minimálně. Nelze proto frekvenci spojů navýšit,“ vysvětluje Szabó s tím, že ohlasy od obyvatel shromažďovali a bude k nim proto také přihlédnuto.

MHD zastavující u vchodu do domova využívá podle tamní pracovnice Lenky Brázdilové zhruba pět klientů denně.
„Sem tam si postesknou, že frekvence spojů je malá, ale je to individuální. Ti, co jsou schopni delší chůze, se projdou až k točně. Ovšem pokud si ve městě nakoupí, je pro ně náročné dopravit se s taškami k domovou. Častější spoje k bráně bychom uvítali,“ říká také Brázdilová.

S podněty na úpravu jízdních spojů se lidé mohou obracet také na předsedu osadního výboru Vážany Emila Sedlaříka. Také šéf vážanského osadního výboru na základě dosavadních ohlasů potvrzuje, že senioři si stýskají nad nízkou frekvencí spojů. „Rádi bychom to zlepšili. Podněty předáme vedení Kroměřížských technických služeb. Za ně nám už Petr Sedláček slíbil, že se problematikou budou zabývat,“ konstatoval Sedlařík.
Upozorňuje také na množící se ohlasy dalších obyvatel Vážan. „Týkají se především ranních spojů do zaměstnání a pro dojíždějící studenty či žáky. Nevyhovují jim časy. Dubnová změna jízdního řadu přinesla totiž řadu změn,“ doplnil předseda.

Zdroj: Kroměřížský deník, 18. 7. 2011, str. 1. Jarmila Kuncová

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme