Jmenuji se Reda Ifrah a chci hájit české hodnoty!

12. 5. 2014

Není těžké si všimnout, že mé jméno není typicky české a ani já sám jsem se nikdy netajil tím, že mé kořeny sahají z poloviny mimo Českou republiku. Vzhledem k tomu, že jsem ale většinu svého života strávil v České republice a považuji ji za svou vlast, nepokládal jsem tuto skutečnost za téma, které by mělo mít vliv na mou kandidaturu do Evropského parlamentu. Bohužel se však v kontextu mého aktivního působení ve veřejném životě začínají čím dál častěji objevovat emotivní až xenofobní reakce na můj původ, a proto bych se k tomuto tématu rád vyjádřil.

Své jméno jsem zdědil po otci, který je původem z Alžírska a do České republiky přijel s cílem vystudovat vysokou školu. To nejcennější, co však s příchodem do Česka získal, bylo seznámení s mojí maminkou, rodilou Českou. Já sám jsem sice strávil část dětství v Alžírsku, ale základní školu jsem již absolvoval v Nížkově, na Vysočině.

Od raného dětství až po dospělost jsem tedy žil v České republice. Tu tak považuji za svou vlast a svůj domov. Vzhledem k nelehkému osudu své české rodiny jsem se vždy aktivně zajímal jak o minulost, tak poučen minulostí i o současnost a budoucnost naší země.

Praděda byl legionářem, který bojoval na ruské frontě a k rodině se vrátil až v roce 1920 na japonské lodi „Ifaly Maru“. Můj dědeček byl totálně nasazen v Rakousku během 2. světové války, za svou rodinou se vrátil až v roce 1945. Ani následující léta však pro něj a ani jeho rodinu nebyla snadná, protože byl kvůli svým názorům pronásledován komunistickým režimem. Jeho děti tak nemohly studovat vysokou školu a dědeček musel překonávat nemalé překážky, aby mohl i nadále hospodařit na svých pozemcích a měl jak uživit svou rodinu.

Vzhledem k tomu, že jsem svému dědečkovi jako dítě často pomáhal na statku s hospodařením a trávil s ním tak spoustu času, podnítil ve mně svým vyprávěním silný zájem o naši vlast. Stejný hodnotový základ mám i od svých rodičů, tedy i od svého otce, který přijal Českou republiku za svůj domov.

Chci vstoupit do rozbouřených politických vod a prosazovat české hodnoty a zájmy v Evropském parlamentu. Vždy se budu snažit vnést odlišný a v mnoha ohledech inovativní pohled mladé generace. Nebudu se bát řešit složité otázky.

S ohledem na můj původ považuji za vhodné se také vyjádřit k diskutovanému zásahu policie v sídle Islámské nadace v Praze. Jednoznačně bychom měli odsoudit obsah knihy „Základy Tauhídu“. Doufám, že se také shodneme, že policie má konat, ať už by knihu vydala islámská, židovská nebo i například vietnamská komunita. To samé dělá vůči pravicovým extrémistům, jako je dělnická strana, atd. Myslím si, že by v tomto policie měla od nás získat jednoznačnou podporu a uznání.

Diskutabilní je pouze načasování zásahu. Podle mého názoru přerušit „bohoslužbu“/modlitbu nebylo v tomto okamžiku nezbytné. To samé si dokážu velmi těžce představit u křesťanské bohoslužby v kostele. Nechť případně přinesou jasné důkazy, že čekání na konec modlitby by snížilo pravděpodobnost zatknutí hlavního aktéra.

Mgr. Reda Ifrah, místopředseda MO TOP 09 Žďár nad Sázavou
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme