Souboj těžkých vah o Senát. Štěcha vyzval právník Jahelka

30. 6. 2014

Strany na Vysočině už přichystaly senátní kandidáty. Zajímavý souboj se rýsuje na Pelhřimovsku, kde šéfa Senátu Milana Štěcha (ČSSD) chce po 18 letech vystřídat advokát a písničkář Ivo Jahelka za TOP 09.

Zřejmě zatím nejoriginálněji vybírá kandidáty do Valdštejnského paláce TOP 09. Na Pelhřimovsku plánuje postavit proti současnému předsedovi Senátu Milanu Štěchovi (ČSSD) zpívajícího právníka Iva Jahelku.
A na Žďársku chce krajský výbor TOP 09 protlačit do senátního křesla starostu Krucemburku Jiřího Havlíčka. Přitom městys Krucemburk už spadá pod Havlíčkobrodsko a senátní volby tam letos vůbec nebudou. A to může být pro Havlíčka handicap.
„Žďársko je hned vedle a já tam dlouho působil. Tak uvidíme, jestli si lidi vzpomenou,“ uvedl Havlíček. Krucemburk je sice na Brodsku, ale blíž tohoto městyse leží Žďár než Havlíčkův Brod.
Na Žďársku bude obhajovat svůj senátorský post starostka Dagmar Zvěřinová z ČSSD. Občanští demokraté proti ní vyšlou ředitele základní školy a radního Žďáru Jaroslava Ptáčka.

ODS a TOP 09 si na Vysočině zřejmě nebudou vzájemně ustupovat s jednotlivými kandidáty, jak se o tom uvažuje v některých jiných obvodech České republiky. „Definitivně rozhodne republikový sněm,“ uvedl Miloš Vystrčil, krajský předseda ODS. A dodal, že kandidáty jeho strana s největší pravděpodobností nabídne voličům. Vystrčil neví o tom, že by TOP 09 chtěla vycouvat ze senátních voleb v kraji. Ta to skutečně neplánuje.
A tak se na Pelhřimovsku zřejmě postaví proti právníku Jahelkovi jiný advokát v barvách ODS. Jmenuje se Josef Doubek a je to dlouholetý člen strany a radní města.

Za lidovce zkusí na Žďársku vyměnit Zvěřinovou bývalý starosta Velkého Meziříčí František Bradáč. Na Pelhřimovsku vybrala KDU-ČSL Tomáše Křišťana z humpoleckého zastupitelstva.
Všechny nové kandidáty v tomto obvodě čeká těžký soupeř. Již osmnáct let zde obhospodařuje senátorský obvod Milan Štěch, který se dostal ve Valdštejnském paláci až na místo předsedy. Volby vyhrál na Pelhřimovsku již třikrát. Naposledy porazil v druhém kole úspěšného šéfa humpoleckého pivovaru Stanislava Bernarda. Předtím dvakrát Jana Litomiského z ODS.
Hlavně kvůli obavám ze síly Štěcha zřejmě nenasadí kandidáta v tomto obvodě Úsvit přímé demokracie. Na Žďársku Úsvit šanci cítí, proto tam zkusí štěstí v Okamurových barvách profesionální hasič Jiří Nekovář. Za komunisty se pokusí porazit starostku Zvěřinovou projektant v penzi Petr Stoček, který je i zastupitelem Žďáru.
Na Pelhřimovsku by se rád stal senátorem za KSČM čtyřicetiletý revizor u Českých drah Radek Nejezchleb z Kunžaku. Hnutí ANO zatím kandidáty nezveřejnilo.

ZDROJ: MF DNES Vysočina, 20.6.2014