V Jihlavě vznikla koalice bez ANO, hnutí míří do opozice

23. 10. 2014

Radniční koalice v Jihlavě bude složená jen z ČSSD, ODS, KDU-ČSL a Fora Jihlava. Na TOP 09 nezbylo místo radního, bude proto koalici pouze podporovat, řekla lídryně kandidátky TOP 09 Věra Podhorská.

Koalice tak bude mít v sedmatřicetičlenném zastupitelstvu 21 mandátů. Vítězné hnutí ANO zřejmě bude s KSČM v opozici.

"Vítáme vzniklou platformu demokratických stran, ale náš nárok na jednoho radního nebyl vyslyšen. Nejsme tedy v koalici rovnocenným partnerem, ale dohody ctíme. Do koalice proto nevstoupíme, ale zůstaneme jejím podporovatelem, je to v duchu našeho programu," řekla Podhorská.

Některé mýty okolo výsledků komunálních voleb

Právě skončené komunální volby svádějí mnohé analytiky a komentátory k jednoznačným závěrům typu „přesvědčivé vítězství hnutí ANO“. Ve skutečnosti jsou výsledky voleb dosti nejednoznačné. Především je nutné komunální volby analyzovat na různých úrovních: malých obcí, menších měst, velkých měst a Prahy (kde měly celopražské volby i charakter voleb krajských). Na každé této úrovni jsme byli svědky jiných přístupů voličů a z toho

Jedenáctičlenná rada města by měla být složena ze čtyř zastupitelů ČSSD, tří za ODS a po dvou za KDU-ČSL a uskupení Forum Jihlava. Pravděpodobným primátorem bude Rudolf Chloupek (ČSSD), jenž bude mít čtyři náměstky - Vratislava Výborného (ČSSD), Jaroslava Vymazala (ODS), Milana Koláře (Forum Jihlava) a Jaromíra Kalinu (KDU-ČSL).

Ustavující zastupitelstvo by se mělo konat 4. listopadu. Programové prohlášení rady by mělo vycházet ze strategického plánu rozvoje města.

Chloupek by měl na magistrátu řídit ekonomický odbor, životní prostředí a městskou policii. Vymazal by měl převzít odbor dopravy a správu realit. Výborný bude zřejmě řídit rozvoj města a územní plánování, Kalina pravděpodobně bude mít na starosti městský majetek a odbor informatiky. Kolář bude spravovat školství, kulturu a sociální oblast.

Hnutí ANO, které komunální volby v Jihlavě vyšším procentem voličských hlasů vyhrálo, skončí s největší pravděpodobností v opozici. Lídr hnutí Radek Popelka už v pondělí večer neskrýval z výsledku povolebního jednání, o němž se údajně dozvěděl z médií, rozčarování.

"Je na svědomí politiků ČSSD zvážit, zda vznik jen lehce obměněné staronové koalice není zradou na jejich voličích," uvedl.

Výborný: Jednání s ANO bylo hodně rozpačité

Podle Chloupka chtěla ČSSD jednat s ANO jako s první stranou, její zástupci si prý však neudělali čas. "Některé strany se proti ANO vymezily, požadavky zástupců ANO navíc nesvědčily o tom, že by si uvědomovali, že máme stejný počet mandátů. Proto jsme hledali programovou shodu s ostatními," řekl Chloupek.

Výborný označil jednání s ANO za studenou sprchu. "Když to hodně zjednoduším - po odchodu z jednání jsme měli pocit školáčků, že přijeli byznysmeni s taškami plnými miliard a školí nás, co bychom v Jihlavě měli dělat. Bylo to hodně rozpačité," řekl Výborný.

Hnutí ANO má v 37členném zastupitelstvu osm lidí stejně jako druhá ČSSD. Třetí KSČM získala šest křesel, o jedno méně má ODS. Po čtyřech mandátech mají KDU-ČSL a uskupení Forum Jihlava, v zastupitelstvu jsou také dva členové TOP 09.

 ZDROJ: aktualne.cz, 22.10.2014

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme