Honzárek: Vysočina jako roztříštěný kraj druhé ligy. Chci to změnit!

3. 10. 2016

Chybějící integrovaný dopravní systém, vlastní krajský soud a různé instituce rozptýlené po regionu. I po šestnácti letech své existence je Vysočina atomizovaným a pro někoho ne zcela plnohodnotným krajem. Už tři názvy během šestnácti let své existence nosil region, jehož správním centrem je Jihlava. I tento fakt jako by dokumentoval určitou nejednotnost a roztříštěnost kraje v centru republiky. Kraje, který například nemá vlastní krajský soud a který své instituce raději umístil i do jiných měst v regionu než do centra – Jihlavy.
Do jisté míry za to podle nich může slabá pozice Jihlavy jako přirozeného centra regionu. Město je sice na Vysočině největší, ale zároveň nijak výrazně nepřevyšuje další větší sídla v regionu. I proto už od začátku vzniku kraje čelila Jihlava nelibosti téměř všech okresů, aby ji přijaly jako dominantní sídlo.
„Když kraj vznikal, vyvolalo to spoustu smíšených pocitů. Vznikla i velká petice, že nesouhlasíme s odtržením havlíčkobrodského okresu z Čech a s přifařením do nově vznikajícího kraje. Celý brodský okres měl – až na výjimky – odstředivé tendence,“ vzpomíná Libor Honzárek, který je havlíčkobrodským místostarostou a zároveň kandidátem na hejtmana za TOP 09 a Stranu Zelených. A pověst atomizovaného a nesourodého kraje nedokázala Vysočina stále zlomit. Pouze otupila ty nejostřejší hroty odstředivých tendencí. I za cenu toho, že Jihlava oslabila svoji už tak dost slabou pozici. První hejtman František Dohnal tehdy objížděl celý region a sliboval, že kraj se bude rozvíjet rovnoměrně, že ho bude jako by řídit pět kamarádů, pět okresních měst – Havlíčkův Brod, Jihlava, Pelhřimov, Třebíč a Žďár nad Sázavou. A tito přátelé budou společně bojovat za své zájmy, aby se neztratili za většími sídly. Jednou z daní tohoto přístupu je například fakt, že krajská knihovna našla svoje sídlo v Havlíčkově Brodě. Sice tu a tam z Jihlavy od komunálních politiků zazní, že by bylo dobré tuto instituci přenést do centra, ale jde spíše o testovací výstřely než o vážně míněnou snahu.
„Kdyby se knihovna z Brodu vzala a dala se do Jihlavy, to by tady v Brodě opět vznikly obrovské antireakce na nefér jednání,“ varuje naopak před narůstáním centralizace Honzárek. Za knihovnu ve městě bojuje i přesto, že není pro Havlíčkův Brod zdaleka zdarma. Na vybudování jejího nového sídla, které se vším všudy má vyjít na 160 milionů korun, se bude podílet až padesátimilionovou částkou. Dalších deset milionů pak pošle každý rok na její provoz. „Peníze by měly z kraje téct do center. A ne obráceně, aby kraj řekl: když to chcete, tak nám pěkně plaťte,“ kroutí hlavou Libor Honzárek.

"Naší prioritou je kraj, na jehož úředníky a politiky je vidět a který své občany aktivně zapojuje do svých plánů a strategií. Kraj musí jít příkladem. Pokud se nebude chovat otevřeně, nebudou se tak chovat ani naše města a obce. Pouze poctivě vedenou diskusí můžeme dosáhnout toho, že se náš kraj bude ubírat správným směrem," dodává Libor Honzárek.

Zdroj: Mladá fronta DNES

Celý program koalice Žijeme Vysočinou - TOP 09 a Zelení najdete ZDE.

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme