Kryštof Kothbauer: Nenechme to vyhnít

23. 2. 2016

Co je ještě horší než špatné řešení? Nevybrat žádné řešení a nechat problém nadále hnít. To se ČSSD povedlo například v případě prolomení či neprolomení limitů na těžbu uhlí v severních Čechách. Politici nechtějí nikoho naštvat, tak raději nerozhodnou nijak. Jestli se bude těžit, se neví. Zda budou mít horníci práci, se neví. Majitelé nemovitostí v dotčených obcích neví, jestli přijdou o své domovy nebo zde mají nadále životní perspektivu. Severní Čechy neví, zda budou dál černou, nebo spíše hnědou(helnou) dírou České republiky.

Inspirace Strakovou akademií

Ze svých vládních kolegů si vzali příklad i radní ČSSD v Kraji Vysočina v případě plánu odpadového hospodářství na příštích 10 let. Ten zařízení na energetické využití odpadu (ZEVO), nebo hovorově spalovnu, ani neprosazuje, ale ani nevylučuje. Odpůrci spalovny si to vykládají jako její připouštění, její příznivci jako její pohřbení. Nikdo není spokojený. Nikdo neví, jak se bude na Vysočině s odpady nakládat. Nikdo neví jak, kde a za kolik se budou likvidovat. Politici ČSSD jsou ale ušetřeni tak či onak nepopulárnímu rozhodnutí.

Česká republika uzákonila zákaz skládkování, který vejde v účinnost v roce 2024. Od tohoto data se již nebude moci skládkovat vůbec. Samotná Jihlava je v ještě ožehavější situaci. Poslední a definitivní rozšíření místní skládky v Jihlavě-Henčově navýšilo její kapacitu o dalších 120 tisíc tun. To však, při ročním návozu okolo 30 tisíc tun odpadu, vydrží do roku 2018. A to je ještě poměrně dlouho před konečným zákazem skládkování.

Jihlava je přitom přeborníkem ČR ve třídění a roční objem odpadu se podařil v minulých letech snížit zhruba o 10 tisíc tun. Nyní si město vytyčilo ambiciózní cíl vytřídit 50 % veškerého odpadu (v současnosti se pohybujeme cca na 36 %). To je naprosto správně. Problémem ovšem je, že i přes sebelepší třídění nejsme nikdy (alespoň v dohledné budoucnosti a bez zásadních technologických pokroků) schopni recyklovat veškerý odpad. Stačí se podívat na fakt, že z vytříděných plastů, které odkládáme do žlutých kontejnerů, se musí stejně zhruba 40 % skládkovat či spálit, neboť je nelze dále využít.

ČSSD: po nás potopa…

Co tedy nastane, ať už dříve dojde kapacita stávajících skládek, nebo dospějeme do zákazu skládkování v roce 2024? Odpad tady bude stále, a byť bychom si to všichni přáli, rozhodně ho nebudeme schopní schopni všechen recyklovat. Komunální odpad je navíc ze zákona majetkem obce, a tak to chtě nechtě musejí samosprávy nějak vyřešit. Jako první a také jediné východisko, které nabízí radní kraje Zdeněk Chlád (ČSSD) je odvoz odpadu do spalovny v Brně. Sám však připouští, že to je řešení spíše pro východní regiony kraje. Pelhřimovsko, Humpolecko, Havlíčkobrodsko, Jihlavsko atd. májí problém. Podle slov pana radního: „Odtud v žádné rozumné dopravní vzdálenosti takové zařízení na energetické využití odpadů není.“

Co tedy s odpadem bude? Nikdo neví. Spaloven v rámci ČR není dostatek a tak se na rok 2024 již zřejmě těší v Rakousku, kde kapacita tamních zařízení přesahuje jimi produkované množství odpadu. Pokud hledáme ekologické řešení, odvoz našeho komunálního odpadu do rakouských spaloven to asi nebude… A to nemluvíme o ekonomické stránce věci a poplatku za svoz komunálního odpadu jdoucí na bedra občanům.

Osobně jsem přesvědčen o smysluplnosti spaloven a energetického využití odpadu. Nic lepšího se v tuto chvíli nenabízí.  My jsme se však opět nedočkali ani dobrého, ani špatného řešení. Nedočkali jsme se totiž žádného. Podobný přístup vidíme u sociální demokracie na mnoha případech. Nejde jen o zmíněné limity na těžbu uhlí. Vzpomeňme na (sice v mnoha ohledech nedokonalé, nicméně alespoň nějaké) reformní pokusy bývalé pravicové vlády. Spoluúčast pacientů ve zdravotnictví byla zrušena stejně jako druhý kapitálový pilíř důchodového pojištění. Jiná řešení nejsou a nevypadá to, že by se ČSSD chystala s nějakými přijít. Zatím fungujeme, ale po nás potopa.

Ještě pár let…

Ještě několik let to se skládkováním vydržíme. Ještě o něco více let to vydržíme bez reformy zdravotnictví a penzí. Jednou se však řešení nevyhneme a čím déle ho odkládáme, tím bude komplikovanější a bolestivější. To by si měli uvědomit zejména mladí lidé, protože to budou právě oni, kdo bude v budoucnu trpět kvůli populismu současných politiků.

Kryštof Kothbauer, místopředseda krajské organizace TOP 09 Vysočina

Zdroj: server Pravý břeh

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme