Karel Tureček: glosa poolympijská

24. 2. 2014
V posledním týdnu poutala naši pozornost dvě místa na východě: V Soči se bojovalo o medaile a tekly slzy dojetí, když hymna provázela vztyčovanou vlajku. Nad tím plál oheň míru z olympijské pochodně. V Kyjevě se bojovalo o život a tekly slzy nad utracenými životy, zahalené kouřem z pneumatik na hořících barikádách. Krutý kontrast ve vnímání toho, čeho je člověk schopen. A důvod k zamyšlení, jak by měl nebo mohl se svými schopnostmi nakládat. Nejen ve vypjatých situacích, ale i v každodenním životě.

V minulých týdnech zjistili dánští experti, že v Praze i v Brně máme mnohem horší kvalitu ovzduší než v Kodani nebo v Berlíně. A zároveň se podivili, jak mnoho lidí jezdí u nás po městech autem a jak málo na kole. „To jste tak bohatí?“ divili se Dánové. Nejsme, myslím si, ale rádi si tak připadáme. Po letech socialistického odříkání stále ještě měříme kvalitu života hodně materiálně. Hlavně právě ve městech.

Venkov, pokud ho oživíme, by jim mohl být příkladem, jak představu kvality života proměnit. V Kraji Vysočina by dánská měření jistě dopadla lépe, ale to nestačí. Ještě si poradit se zbytečnou devastací zemědělské půdy, s dopravní obslužností, s aplikací vědy a výzkumu…atd….atd. V Kyjevě teče krev za bližší vztah k Evropské unii. My v ní naštěstí jsme, tak v ní buďme aktivní. Za chvíli to můžeme při volbách do Evropského parlamentu dokázat.
 

Ing. Karel Tureček, poslanec PSP ČR

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme