Šimo: Pokud chceme platy jako v Německu, musíme změnit svůj přístup

15. 2. 2017

TOP 09 ve své střednědobé „Vizi pro Českou republiku 2030: Úspěšná země – odolná společnost“ z konce ledna 2017 očekává vyrovnání životní úrovně s Německem. Věřím, že to není nesplnitelný cíl, ale vyžaduje to náš aktivní přístup a změnu myšlení.

Po schválení navýšení minimální mzdy od 1.1.2017 na 11 000 Kč se objevily bouřlivé diskuze, které srovnávaly její výši s jinými státy v EU. Ekonomika v ČR roste a zvyšuje se HDP. Máme také historicky nejnižší nezaměstnanost a firmy často neúspěšně hledají zaměstnance. Proč tedy logicky nerostou výrazněji i platy?

Pouhé pasivní čekání na vládní nařízení, jako jediný způsob zvýšení minimální mzdy, nebo spoléhání se na státní aparát není podle mého efektivní cestou. Pokud chceme dosáhnout vyšších mezd a životní úrovně podobné našim západním sousedům, je třeba změnit hlavně náš přístup. V době, kdy má ČR nejnižší nezaměstnanost a nabídka volných pracovních pozic je opravdu velká, máme ideální podmínky pro vlastní seberealizaci a uvědomění si naší „profesní hodnoty“. Proč kývat na pochybné pracovní nabídky a proč zůstávat v pracovním poměru, kde finanční ohodnocení neodpovídá odvedené práci? Doba krize je pryč. Firmy se doslova perou o kvalitní zaměstnance.

Abychom v České republice dosáhli vyšší životní úrovně a platu jako v Německu, je třeba změnit hlavně myšlení a přístup nás samotných. Je nutné být zdravě sebevědomý (to musí být samozřejmě podložené kvalitní a poctivou prací), uvědomit si svoji hodnotu a toto uplatnit v pracovně právním vztahu. Tento postup pro nás bude daleko efektivnější než pouhé očekávání nového vládního nařízení.

Mgr. Lenka Šimo, TOP 09 Žďár nad Sázavou

Štítky
Osobnosti: Lenka Šimo
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme