17. 9. 2012

Předvolební kampaň je v plném proudu a naše okolí je poseto bannery, billboardy a plakáty. Opět jako v dobách předchozích převládá oranžový motiv s černobílou portrétku, mnohde díky grafice podobnou smrťáčkovi. Doprovodné heslo na pomerančových plakátech nemá s tématem voleb téměř nikdy nic společného. Restituce, exekuce, DPH… to opravdu krajská zastupitelstva nevyřeší. Ne tisíce, ale miliony. Tolik taková reklama stojí. To však voliče ČSSD ani napadne, natož otázka - Kdo toto skutečně platí?

Další novinkou na Vysočině jsou různé chaloupky. rozeseté v bezprostřední blízkosti silnic po polích a z nich se smějící kandidát – zemědělec. Toho známe, jak na nás z médií vždy brečí, že zemědělci potřebují pomoc státu, protože se urodilo málo, nebo naopak mnoho, bylo sucho, nebo zase mokro atd. Zřejmě je jeho přáním tyto vzkazy šířit a obohatit tím také voliče na Vysočině. Z těchto chaloupek hlásá, že kandiduje do senátu. Co je však zarážející, je provedení téhle prezentace v krajině. Když pomineme její estetičnost, tak rozhodně legálnost umístění budí značné pochyby. Dokonce nemá problém s tím, aby jeho chaloupka omezovala průchod na chodníku. Přestože ostatní političtí soupeři museli při zajištění své reklamy nejenom plochy zamluvit, ale mnohde i požádat o souhlas s umístěním. K umístění v blízkosti vozovky se vždy vyjádřil patřičný krajský, nebo městský dopravní úřad. Zde se nabízí otázky: Jsou tyto plochy v bezpečných zónách? Co když bude tento poutač účastníkem dopravní nehody, kdo bude za toto odpovědný? Na odpovědi snad ani nemusím čekat. Určitě ne, ten chodník je pro mě důkazem. Neboť úředníka, schopného v Čechách toto povolit snad ani za Davidovu sedmičku nenajdeme. Takže je to téměř jistě svévole kandidáta, který ty chaloupky po krajině rozesel.

Když vezmu oba zde popsané případy provedení reklamní kampaně, určitě je zde jedno pojítko. A to volič a dopad něj. Jedni rozmařile utrácí miliony, slibují nesplnitelné, což není od jejich strany žádné nové překvapení. Druhý je však ještě zarážející. Kandidát chce do senátu a přitom již od počátku pohrdá zákony a pravidly této země. Jak se potom bude chovat v senátu? jaké zákony bude přijímat, navrhovat? Snad zákony plné výhod pro sebe? Já však věřím v odpovědnost každého voliče a doufám, že všechny ty tuposti, podrazy a nezákonnosti v kampani vnímá a jednoduše to těmhle kandidátům spočítá tím, že volební lístek s jejich jmény skončí místo ve volební urně v koši. Odpovědný volič totiž volí odpovědné kandidáty, ne plané sliby a nezákonné praktiky.

Martin Sedlák, předseda RO TOP 09 Havl. Brod
Galerie