Ladislav Bárta (TOP 09): Rok 2015 ve Žďáře nad Sázavou očima opozičního zastupitele

1. 2. 2016

K hlubší analýze roku vládnutí nové koalice je zapotřebí se pozorně zajímat o komunální politiku, a to není vždy snadné. Proto nám může snadno uniknout, že akce „Rekonstrukce Žďáru“ je i po roce vládnutí nenaplněným, ale všemi z vedení města podepsaným „cárem papíru“, kdy to byla pouze dobrá marketingová kampaň před volbami. Nového totiž od nového vedení moc nemáme, snad pouze více her a kultury, nového neviditelného a drahého komunitního koordinátora, více diskuzí stále se stejným publikem, zdražení některých staveb (divadlo, park), o chtění pracovních skupin složených převážně z osob spojených s vedením, či přenášení odpovědnosti na obyvatele města v častých anketách bez ochoty přijetí vlastní rozhodovací odpovědnosti (a ještě i tu si pojistíme).

K naplnění proklamace, že zastavíme stěhování Žďáráků do okolních obcí, začneme diskutovat o již dávno schválené podobě výstavby na Klafaru, a tím odložíme prodej pozemků minimálně o dva roky. To bude mít za následek, že si lidé raději koupí volné pozemky v Hamrech, Vysokém, Sázavě či Lhotce. Zajímavá je i statistika hlasování, kdy koalice řadu věcí prosazuje v zastupitelstvu pouze většinou jednoho hlasu a není ochotná ke kompromisům a naslouchání názorům zbytku zastupitelů, kteří hájí zájmy minimálně druhé poloviny města.

Ale abych nebyl pouze kritický, tak skončím pozitivně. Je určitě dobře, že nové vedení nezastavilo všechny připravené a dodatečně zajištěné akce od minulého zastupitelstva, jako např. zateplení a nová fasáda na HD Morava, nový kabát úspěšné ZUŠ, energetické úspory s novým pláštěm na Městském divadle, kompletní rekonstrukce Parku u Ivana, včetně pasportizace zeleně, či nová propojka z Jamské na Mělkovice. Pochválit pak chci za akci „Naše nemocnice“, či za připravenou realizaci parkoviště u Zámku a dotažení jednání o druhé lávce kolem barokního mostu v Klášteře, která významně pomůže bezpečnosti dětí a chodců kolem frekventované silnice. V závěru pak chci velmi poděkovat pracovníkům městského úřadu a pracovníkům našich příspěvkových organizací, že bez rozdílu, kdo politicky vede toto město, zajišťují i nadále profesionální chod úřadu a poskytují služby na vysoké úrovni.

Bc.Ladislav Bárta, opoziční zastupitel za TOP 09

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme