Kothbauer: Kraji Vysočina není co vytknout. Opravdu?

5. 10. 2016

Rada Kraje – přehlídka ctnosti

Jen při pohledu na vedení kraje tušíte, že všechno asi nebude úplně v pořádku. Pozice Hejtmana kraje Vysočina zřejmě není zase tak důležitá, aby se jí člověk věnoval na plný úvazek. Co na plný úvazek, dokonce ani ne na poloviční. Náš pan hejtman totiž kromě této funkce vykonává práci poslance PČR (je v něm členem zdravotního výboru a tří podvýborů). Je také předsedou správní rady VZP, lékařem ortopedického oddělení Nemocnice Pelhřimov, zastupitelem nejen Kraje Vysočina, ale i města Pelhřimova, místopředsedou Asociace krajů ČR nebo také sekretářem České společnosti pro ortopedii. Na detailnější výčet zde bohužel nemáme prostor. Celkově vzato to vypadá, že pan Běhounek není hejtman, ale spíš superman.

Za pozornost stojí i druhá nejvýraznější postava vedení Kraje Vysočina, a sice náměstek pro dopravu a majetek Libor Joukl. Ten se stal dokonce už i černou ovcí celostátní Sociální demokracie a stěžuje si na jeho aktivity už dokonce i premiér. Pan Joukl proslul zejména kauzou „sypače“, ve které je aktuálně vyšetřován pro korupci při nákupu sypačů pro krajskou správu silnic. Jeho nejnovější kauza je pak záhadných 7 milionů korun, kterými z části financoval své luxusní sídlo za celkem 15 milionů a u kterých není schopen vysvětlit jejich původ a ostentativně se v této věci odmítá o jakékoli politické odpovědnosti vůči voličům bavit. Není tomu tak dávno, kdy jiný vrcholný krajský politik skončil kvůli 7 milionům neznámého původu za mřížemi. Asi je rozdíl jestli je máte v krabici od vína, nebo už bezpečně uložené ve zdech své vily. Pamětníci si ještě možná vzpomenou, že svého času jiný vrcholný, ba nejvrcholnější, politik ČSSD skončil svou zářnou kariéru kvůli neschopnosti vysvětlit původ „pouhých“ 1,2 milionu, kterými zaplatil svůj byt.

Předvolebním vrcholem je však přehlídka reklamy Sociálních demokratů na Vysočině placené z veřejných peněz. Kdo z Vás ještě neminul billboard s tváří pana hejtmana nebo radní Fialové? K vidění jsou také plakáty Kraje Vysočina, na kterých se střídají ostatní členové Rady kraje. Bezostyšné vynakládaní peněz daňových poplatníků na stranickou předvolební propagaci bohužel prochází bez většího ohlasu.

Kdo nic nedělá, nikoho nenaštve

Opozice to má na krajské úrovni vždycky těžké kvůli samotné podstatě kraje. Ty totiž poletují někde ve vzduchoprázdnu politické odpovědnosti a reálných dopadů jejich politiky na voliče. Na rozdíl od vlády třeba nikomu neberou peníze na daních, což je, alespoň pro ty, co daně platí, dosti nepopulární činnost. Na rozdíl od obcí jsou zase jejich rozhodnutí dostatečně abstraktní na to, aby konkrétnímu občanovi stálo za to jít zastupiteli osobně vynadat. Když vám před domem praskne kanál, rozsype se chodník nebo se nevyvážejí popelnice, je jasné, komu můžete jít vyčinit.

Naproti tomu kraj hraje většinou jen roli hodného strýčka, který rozděluje měšce peněz mezi své hodné příbuzné. Opravuje silnice, rozdává desítky milionů v různých grantových programech atp. Je pravda, že kraj má ve své kompetenci také některé oblasti, na které jsou lidé citliví. Kromě silnic to jsou hlavně střední školy a nemocnice. Jak si v nich ale aktuální Rada kraje vede? Asi tak, jak to dělá Sociální demokracie všude. Je jedno, že nic zásadně dobrého neděláme, hlavně, když nikoho nenaštveme a lidé nás budou volit dál. Proto můžete všude po Vysočině vidět sloučené megaškoly, kde spolu studují gymnazisté a zámečníci (Ledeč), zdravotní setry a kadeřnice (Jihlava) nebo třeba truhláři, skláři a gymnazisté (Světlá). Učitelé už své žáky neznají ani jménem a kvalita výuky tím trpí. Politik je ale ušetřen nepopulárních rozhodnutí.

Podobně je tomu i v oblasti zdravotnictví. Sice máme kupříkladu jen jednu unikátně Krajskou knihovnu, která sídlí v Havlíčkově Brodě (kolikpak nebrodských to asi tak ví?) a na kterou jsou místní patřičně hrdí, i když sídlí v nedůstojných podmínkách a názvu „krajská“ dosahuje leda tak na papíře. Naproti tomu máme hned pět krajských nemocnic, u kterých se tváříme, že poskytují komplexní péči a my tak sbíráme body u obyvatel všech okresů. Když se pak přiblíží volby a v některé z nich začne kolabovat některé oddělení kvůli nedostatku lékařů, zaintervenuje sám hejtman a povinně-nepovinně tam nažene alespoň do voleb lékaře z Jihlavy, aby si neuřízl ve svém domovském městě ostudu, že tam snad krajská nemocnice nefunguje. Že ti lékaři potom chybí ve své mateřské nemocnici, to už nikoho nezajímá. Potřebujeme přeci vyhrát volby. O absenci skutečně špičkové péče a nutnosti pro obyvatele Vysočiny za ní jezdit do okolních krajů, už ani nemluvě.

Co by kraj dělat mohl, ale nedělá

Dlouhodobě tvrdím, že podstatným problémem nejen mé rodné Jihlavy, ale Vysočiny jako celku, je vylidňování, resp. to, že se  mladí, vzdělaní a schopní nevracejí zpět a po vystudování VŠ zůstávají ve velkých městech. Vidím to kolem sebe neustále. Proto pro mě bylo zadostiučiněním, že pro účely předvolební krajské debaty tento problém vyšel České televizi jako ten nejpalčivější. Slyšeli jsme ale samé otřepané a obecné fráze. Jistě, kraj s tím nemůže dělat žádné zázraky a převratné věci. Měl by se však alespoň snažit. Tuto snahu však bohužel postrádám.

Z vlastní zkušenosti například vím, jak fungují dotační programy Fondu Vysočiny. U několika z nich jsem v minulosti působil v řídících radách a rozhodně nemohu říci, že fungují dobře. Jeden příklad za vše. Máme dotační program „Rozvoj podnikatelů,“ kam plyne ročně 10 milionů korun. Tento program má za cíl „zvyšovat konkurenceschopnost Kraje Vysočina.“ Namísto podpory inovativních oborů s vysokou přidanou hodnotou, ve kterých je budoucnost, a které sebou také přinášejí kvalifikovaná místa, dotujeme nákup pil a vrtaček lokálním truhlářům. Ti ale konkurenceschopnost kraje nezvýší, neboť si konkurují mezi sebou. Pod bohulibým názvem se tak skrývá přidaná hodnota limitně se blížící nule.

A tak je to zde bohužel se vším. Kraj sice funguje, není zadlužen a vše se zdá být v pořádku. Lidé nám ale kontinuálně odcházejí a na Vysočinu se vracejí jen „na chalupu.“ Těžíme ze skvělého životního prostředí a také krásných památek (těch UNESCO máme mimochodem nejvíc ze všech krajů ČR). To jsou však věci, za které se politici nijak nezasloužili, a byly nám dány z hůry. Neplácejme se už po ramenou jenom za to, že to tady jakž takž funguje a hospodaříme jakž takž odpovědně. To má být přece samozřejmostí. Kraj Vysočina má ale na víc. Může být krajem, kde se daří kreativním, inovativním lidem, kteří se nebojí pustit do podnikání a objevovat a zkoušet nové cesty. Krajem, kde mladí lidé zůstávají, protože tu nemají jen rodinné zázemí, ale i podmínky pro vlastní rozvoj. Zvolme si v nadcházejících volbách ty, kteří takovou změnu mohou přinést.

Zdroj: Jihlavské listy

Kryštof Kothbauer, předseda Místní organizace TOP 09 Jihlava a kandidát koalice Žijeme Vysočinou - TOP 09 a Zelení do krajských voleb

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme