Tomáš Augustýn: Podpora nadání dětí není nic složitého

30. 11. 2016

V Telči se v úterý 29.11. v Centru excelence konalo krajské setkání v rámci vznikající celorepublikové sítě podpory nadání. NIDV (Národní institut dalšího vzdělávání) dostal za úkol vybudovat síť podpory nadání v ČR a kulatý stůl v Telči byl jednou z mnoha akcí k tomuto tématu. V rámc programu k účastníkům promluvil ředitel ZŠ a MŠ Nové Veselí Tomáš Augustýn (TOP 09).

Prezentoval podporu sportu a spolupráci s TJ Sokol, kde organizují pro školy z okolí turnaje v miniházené, podporují TJ ubytováním a stravováním při turnajích a mají házenou zařazenu ve školním vzdělávacím programu. Díky tomu už 4 jejich bývalí žáci prošli mládežnickými reprezentacemi a 2 z nich se objevili i v reprezentaci dospělých.
"Na základních školách si mnozí myslí, že podpora nadání je něco složitého a hluboce sofistikovaného. Naopak, jedná se o obyčejné věci, ve kterých je potřeba děti podporovat. Nám se to daří jak ve sportu, tak ve vědě i umění. Jde jen o to dětem dát širokou nabídku možností, zjistit, co se jim daří a umožnit jim se v daném oboru realizovat," prozradil Tomáš Augustýn.
Hlavní část svého vystoupení věnoval environmentálním aktivitám školy, kde se jejich škola může pochlubit například certifikovanou ukázkovou přírodní zahradou, kam se jezdí inspirovat i z jiných škol. Nejcennější na ní je, že je téměř vše vybudováno svépomocí. Kromě toho jejich škola ve spolupráci s obcí vybudovala naučnou stezku kolem Novoveselského rybníka, nebo čapí hnízdo (vlastnoruční práce žáků s paní učitelkou), které monitorují v rámci spolupráce s Českou společností ornitologickou, se kterou také spolupracují na výzkumu úbytku potápky černokrké. Dále mají ekotým, tvořený zástupci jednotlivých tříd a titul ekoškola vlatní již třetím obdobím. Do výuky v 8. ročníku zařadili předmět Environmentální praktikum. Již od roku 2001 u nich funguje přírodovědný kroužek Kulíčsi, kteří jsou hlavní hybateli uvedených aktivit. Na soutěži Zlatý list celkem 3 x postoupili do celostátního finále, letos v něm skončili sedmí. 
S prezentací aktivit školy a podpory nadání v ní, měl Tomáš Augustýn velký úspěch a další řečníci ho často zmiňovali: "Bohužel nemáme všude tak osvícené ředitele, takže musíme jít k žákům jinými cestami," řekl například Vojtěch Tutr (NIDV, koordinátor projektu Talnet) a Monika Nevolová (lektorka rozvoje pravé hemisféry potenciálu a kreativity) dodala: "V Novém Veselí jsem byla na programu pro sedmáky, kde jsem s nimi dělala improvizaci. Mohu potvrdit, že ve škole mají velmi příjemnou atmosféru podporující nadání žáků." 

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme