Ifrah (TOP 09 Vysočina):Doufám ve schopnost spolupráce demokratických stran

28. 1. 2016

V jaké stavu se nachází současná politika? To se pokusili analyzovat a hodnotit hosté diskuse na téma směřování dnešní politiky. 

Hlavní otázkou večera se stala podoba veřejného prostoru a společnosti dnešních dní. Situace, která otevírá prostor pro rozvoj tří fenoménů. Prvním z nich zcela nepochybně autoritativní postava prorusky laděného prezidenta a druhým fenomén olygarchizace politiky. Třetím fenoménem je polarizace společnosti, který ve svém úvodním příspěvku uvedl Reda Ifrah, předseda Výkonné rady TOPAZ: „Česko je dnes ve velmi složité situaci a může být hůř. Společnost i politika je silně polarizována a média selhávají. Obávám se, aby slova "svoboda" nebo "demokracie" nebyla pro naše děti zcela neznámá! ‎Doufám a osobně věřím ve schopnost spolupráce demokratických stran‎!"

Jak tedy vstupovat do veřejného prostoru v tomto stavu, kdy polarizace společnosti nahrává líbivým názorům a řešením? Na to se pokusil ve svém příspěvku odpovědět Marek Ženíšek, 1. místopředseda TOP 09. "Snažíme se někdy odvážně, někdy kreativně, a to je v atmosféře jednoduchých řešení to nejtěžší, zaujmout veřejný prostor smysluplným řešením, které my považujeme za nepopulistické a zároveň reflektuje naši snahu co nejdéle a nejvíce udržet evropský prostor tak, jak ho dnes známe."

Ani v úvodních příspěvcích, ani v debatě se nešlo vyhnout vztahu politiky a médií. Jak tedy média v této situaci ovlivňují společnost, která si tyto změny často neuvědomuje nebo je vůbec nevnímá? A jak jsou společnosti zprostředkovávány informace? "Ve skutečnosti velká část z nich (pozn. novinářů) zprostředkovává to, co je pro aktuální moc příznivé, to znamená předstírání, že informujeme, předstírání, že děláme nezávislé noviny", glosoval problém novinář Pavel Šafr.

Jaké je řešení, a jak hodnotit roli TOP 09 v současné situace? "Řešením je rekonstrukce státu od autokracie a oligarchie k demokracii," vyjádřil svůj názor nezávislý politický komentátor Bohumil Doležal, zároveň dodal, že si váží "na Topce třech věcí. Je to opozice jaká má být, slušná strana v opozici. Hlásí se k demokratické a liberální politice a je to strana, která je schopná v důležitých věcech podpořit svého protivníka z vládní koalice, a to tady prosím po listopadu snad ještě nebylo".

Michael Kubík, krajský manažer

Zdroj: TOPAZ

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme