Nezávislí a TOP 09 v Ústí nad Labem odmítají rozpočet, který nenabízí rozvoj města

3. 12. 2015

Na jednání zastupitelstva města Ústí nad Labem zastupitelé včera schválili rozpočet města pro rok 2016. Podařilo se to až na druhý pokus a v pozdních nočních hodinách. Ani přesto zastupitelský klub Nezávislí a TOP 09, jako opoziční uskupení rozpočet nepodpořil.

Zastupitelé klubu "Nezávislí a TOP 09" měli celou řadu výhrad: "Původní návrh rozpočtu, který nebyl při prvním čtení dle řádně přijatého programu zastupitelstvem schválen, nenabízel žádné investice a rozvoj města. V druhé verzi, která přišla na řadu v nočních hodinách se najednou „objevilo“ na příjmové straně dalších 20 miliónů korun daňových příjmů, které pravděpodobně během dlouhého jednání zastupitelstva, někdo z magistrátu vykouzlil,“ říká Martin Mata s tím, že opoziční zastupitelé nesouhlasí ani s tím, že rostou provozní výdaje magistrátu o dalších 53 miliónů korun. Roste i počet úředníků o dalších 28 na celkových 400 bez jakékoliv přidané hodnoty pro občany. Neprobíhá optimalizace úřadu, ale úřad naopak `bobtná`,“ doplnil Martin Mata. 

Kritický byl k rozpočtu také Radim Bzura z TOP 09. "Převážnou část rozpočtu nelze pouze projídat a nenabízet žádný skutečný rozvoj, ke kterému jsme se dříve jako město zavázali v Strategii rozvoje města 2015-2020. Navíc máme výhrady i k samotnému procesu „schválení" rozpočtu,“ říká Bzura.

Rozpočet na první pokus v bodě tři neprošel, ke schválení ho nedoporučil ani finanční výbor. Následně byly v bodě čtyři programu zastupitelstva podle opozičních zastupitelů pravděpodobně „odměněny některé strany za loajalitu“. Zastupitelé a členové politických stran ČSSD, ODS a KSČM, které drží doktora Madara a UFO u moci, byli jmenováni do dozorčích rad společností THMÚ a AVE. Rozpočet byl zařazen znovu do programu a následně schválen a to bez písemných podkladů až v pozdních nočních hodinách.

Rozpočet nebyl kompromisem, ale diktátem náměstka Madara, který ve skutečnosti vede město. Je více než zřejmé, že o voliče a volební programy jde neformálnímu uskupení UFO, ODS a KSČM až v poslední řadě. Jinak si nedovedu vysvětlit to, že KSČM podpořilo snížení dotace pro domovy seniorů o 5 % a přesunutí této částky do rezervy. Je více než patrné, že paní primátorka Nechybová, je pouze moderátorkou jednání. Ani k bodům, které sama předkládá, nemá žádné argumenty a informace a není schopna odpovědět na jediný dotaz,“ doplnil Radim Bzura z TOP 09

Rozpočet podpořili zastupitelé za hnutí UFO, nezařazení, ODS s KSČM a pouze část ČSSD. Zastupitelé za PRO Ústí, Nezávislí a TOP 09 na protest proti podivným praktikám, kdy se kupčí po chodbách a nerespektuje schválený program, jednací sál opustili. Dříve nezávislí zastupitelé Josef Zikmund, Martin Mata, Pavel Štěpař, Milan Krejčí, Václav Pěkný a Jiří Mach se rozhodli na magistrátu Ústí nad Labem utvořit s kolegy s TOP 09 společný klub zastupitelů pod názvem „Nezávislí a TOP 09“. Jejich kolegy v klubu jsou za TOP 09 Radim Bzura a Ilona Tajchnerová. 

Radka Ostřížová, krajská manažerka TOP 09 pro Ústecký kraj

Štítky
Osobnosti: Radim Bzura
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme