Chci změnit praxi v zadávání veřejných zakázek

10. 11. 2016

Michal Kučera, bývalý manažer elektrotechnické firmy a stále regionální politik, ve velké politice ale nováček, je členem výboru pro životní prostředí, a také velmi silného hospodářského výboru.

Kučera ve Sněmovně už absolvoval také jednu interpelaci na ministra životního prostředí, která se týkala záplavového území na Ohři u Loun. Při diskuzi na schůzi všech poslanců zatím vystoupil lounský politik sedmkrát. Byl také spolupředkladatelem sedmi návrhů zákonů. Protože je ale opozičním politikem, příliš úspěšný v prosazování nebyl – tři návrhy jsou zamítnuty, čtyři jsou stále ve druhém čtení.

A jak vidí práci Sněmovny nováček ve velké politice? „Oceňuji tvůrčí práci ve výborech Sněmovny. Tam opravdu každý zákon prochází odbornou, věcnou a smysluplnou diskuzí,“ říká pro Deník Michal Kučera. „Nelíbí se mi naopak, že někteří kolegové vnímají svět optikou zaměstnance té či oné divize firmy Agrofert ministra financí Andreje Babiše a mají snahy omezovat diskuze ve Sněmovně,“ dodává pravicový politik.

Michal Kučera, lounský radní a krajský lídr TOP 09, prošel do poslaneckých lavic jako jediný z této strany z Ústeckého kraje. TOP 09 dostala v okrese Louny, kde zvítězili komunisté, osm procent hlasů, v celé republice pak tato strana v čele s Karlem Schwarzenbergem měla dvanáct procent hlasů.

Michal Kučera je členem výboru pro životní prostředí a hospodářského výboru. Byl úspěšným manažerem firmy, stále je lounským radním, ale hlavně se Michal Kučera stal nováčkem ve velké politice. Jakých bylo jeho prvních pět měsíců ve funkci poslance?

Nová poslanecká sněmovna už nějaký čas funguje. Jak podle vás pracuje?
Možná se může běžnému občanovi zdát, že poslanci toho moc nedělají a jen sedí v lavicích a někdy sem tam řeční. Ale schůze pléna, kterou vidí v televizi, je jen část práce poslance. Já jsem členem hospodářského výboru a výboru pro životní prostředí a některých komisí. Právě tam se řeší detaily zákonů, diskutuje se, odborně argumentuje. Na plénu sněmovny pak lidé sledují politické střety tak, jak je běžné ve všech demokratických státech. I když jsou tato jednání někdy dlouhá, názorové střety a určitý čas pro každou normu jsou v parlamentní demokracii nezbytností.

Jste ve velké politice nováčkem. Co vás překvapilo? Ať už mile nebo nemile?
Oceňuji tvůrčí práci právě ve výborech Sněmovny. Tam opravdu každý zákon prohází odbornou, věcnou a smysluplnou diskusí. Naopak se mi nelíbí, že někteří kolegové vnímají svět optikou zaměstnance té či oné divize firmy Agrofert ministra financí Adreje Babiše a mají snahy omezovat diskuze ve Sněmovně. Někteří by dokonce šli ještě dál a byli by schopni omezit práci Sněmovny jen na pouhé hlasování o materiálech, které by připravili najatí právníci či ekonomové. Jsem rád, že volání po podobných experimentech nenajde podporu. Že „parlament je žvanírna“, to řekl ve třicátých letech Klement Gottwald. Po něm to zopakoval Adolf Hitler. A stejný termín používá i majitel hnutí ANO pan Babiš.

V Lounech nadále působíte jako radní. Jaké další aktivity teď v souvislosti s okresem vyvíjíte?
Velmi úzce spolupracuji s místostarostou Žatce a krajským zastupitelem Janem Novotným, se kterým řeším problémy, které nejvíce pálí náš region, jako jsou zdravotnictví, podpora investic a zaměstnanosti. V poslední době jsem například společně se starostou Loun a primátorem Chomutova jednal na Ředitelství silnic a dálnic Chomutov o dostavbě rychlostní komunikace R7, mluvil jsem také s ministrem. I když vláda ČSSD, ANO a KDU­ČSL nezahrnula dostavbu R7 mezi své priority a přednost mají dostat jiné projekty, já věřím, že se povede ministry přesvědčit, že dokončit ji je naprosto nutné. Znovu debatujeme také o problému likvidace ostravských jedovatých kalů v našem kraji. Právě v těchto dnech také oslovuji střední a některé základní školy v regionu, kterým nabízím podporu studentských projektů a možnost besed ve Sněmovně.

Jaké jsou vaše další plány ve Sněmovně?
Rozhodně chci jako poslanec změnit praxi v zadávání veřejných zakázek. Takové změny jsou velmi podstatné nejen pro náš kraj, ale mohou pomoci celému Česku. Transparentní zakázky ušetří peníze každého daňového poplatníka. Náš kraj je investičně doslova paralyzován kvůli korupčním krajským kauzám a následným sankcím. Ve sněmovně se jako člen hospodářského výboru snažím o to, aby Ústecký kraj nebyl znovu a znovu upozaďován.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme