Petr Měsíc: „Důležitá je ochrana spotřebitele a podpora mladých lidí!"

14. 10. 2013

* Ústecký kraj je neblaze proslulý propojením politické a podnikatelské sféry. Čelí tlakům ze soukromého sektoru i TOP09?Jakse s nimi případně plánujete vyrovnat?

To, že politika a byznys jsou dvě propojené nádoby, je všeobecně známo, a jediný způsob, jak se tomu bránit je nepodlehnout vábení těch, kteří politiku berou jako nástroj pro prosazování svých obchodních zájmů. My jsme podobné snahy zaznamenalii v TOPce v Ústeckém kraji, ale velmi rychle jsme si uvnitř udělali pořádek. Pořádek takový, že dnes nikdo z podnikatelské sféry ani neřídí, ani neovlivňuje chod v krajském vedení TOPky či v regionech. A na to jsem patřičně hrdý.

* Jakými oblastmi byste se chtěl v PSPČR zabývat?

Pokud bych uspěl, bude semůj zájem orientovat především na oblasti, které považuji za praktické a potřebné. Konkrétně v oblastech ochrany spotřebitele, podpory podnikání a podpory mladých lidí po ukončení studia. Další oblastí, vekteré bych se rád angažoval, je systematické srovnávání legislativních postupů s okolními a tradičně demokratickými státy. Cílem je, aby legislativa byla co nejjednodušší a tzv. uživatelsky srozumitelná, a především bez různých přílepků a přitom praktická. Pokud někde něco funguje a dá se to přenést do našich podmínek, proč vymýšlet složitě něco jiného? Časem se jistě objeví celá řada dalších oblastí a témat, která stojí za pozornost. Bylo by troufalé a drzé nyní tvrdit, že rozumím všem oblastem a že mám řešení na všechny problémy této země. Upřímně říkám, že nemám.

* Co vás přimělo přidat se zrovna doTOP09?

Dříve jsem nikdy v žádné politické straně nebyl, ale vždy jsem byl pravicový volič aktomupoctivý volič. Nikdy jsme s manželkou u voleb nechybělia o to víc mě štvalo, že řada našich přátel podobného smýšlení začínala být věčnými aférami tehdejší nejsilnější pravicové strany natolik otrávená, že dokonce uvažovali o tom k volbám nejít. I já jsem měl podobné pochybnosti, a proto když začala v roce 2009 vznikat TOP 09, bral jsem to jako možnost pokusit se pomoci vytvořit alternativu pro všechny otrávené středo-pravicové voliče, namísto pouhého nadávání. A v neposlední řadě, chtěl jsem si vyzkoušet, jestli se dá politická práce dělat slušně a nekonfrontačně. Na komunální úrovni jsem si ověřil, že to možné je. Tak proč to nyní neposunout ještě dál?

* Budete se snažit o redukování „herního průmyslu" na Teplicku ? Situace, týkající se počtu heren a podivných lidí spjatých s těmito podniky, je více než katastrofická.

Ano, očekávám podporu ze všech zúčastněných stran zastoupených ve vedení a v zastupitelstvu města Teplice. Bude to chtít i notnou dávku odvahy, ale pro kultivaci města to bude jednoznačně správný krok. Nadruhou stranu bude potřeba kompenzovat ztrátu výnosů do městské kasy z výherních automatů, která také není zanedbatelná. Zdroje, ze kterých se tento výnosový výpadek dá nahradit,existují.

* Jste v radě i v zastupitelstvu Teplic. Je něco, co byste rád prosadil a zatím se o to stále marně snažíte?

Především je to nedostatečná preventivní informovanost ze strany města vůči občanům. Z toho pak plynou různé fámy a dezinformace typu: situace okolo zimního stadionu, nová výstavba ve městě apod. Město musí zásadní informace lépe komunikovat a především je vysvětlovat. Jako občanu Teplic i radnímu mi velice vadí neupravenost města, zejména zeleně a čistota obecně. Lázeňskému městu by slušel vyšší standard. V neposlední řadě je to tolerování herního průmyslu a prostituce na území města. V tomto ohledu se stávám čím dál více radikálním a jsem pro úplný zákaz.

* Celý rozhovor najdete na teplickydenik.cz.

Petr Měsíc - co možná nevíte ....

Je mu 46 let. Má manželku a dvě dospělé děti. Od narození žije v Teplicích a říká o sobě, že je teplickým patriotem, přestože si uvědomuje, že se celá řada věcí ještě může a musí zlepšit. I to byl důvod, proč v roce 2010 kandidoval a následně i uspěl v komunálních volbách do Zastupitelstva města za TOP 09. Je provozní ředitel, radní města Teplice, předseda regionální organizace TOP 09 na Teplicku a v současné době je i staronovým místopředsedou krajského výboru.

Ústecký deník | 12.10.2013 | Rubrika: Ústecko | Strana: 2 | Autor: (red) | Téma: Ústecký kraj