Karola Haasová: Plundrování našeho kraje musí skončit

7. 10. 2012

Dovoz a skladování ostravských kalů v Ústeckém kraji považuje lékařka a kandidátka na hejtmanku TOP 09 a Starostů pro Ústecký kraj Karola Haasová za zločin. Ve volbách kandiduje poprvé na postu lídra.

Nejste profesionální politik. Poprvé vedete kandidátku do voleb, jak se v této roli cítíte?
Cítím velkou odpovědnost. Setkávání s lidmi na mítincích mě nabíjí energií, že to co dělám, asi nedělám úplně špatně.

Co vy osobně byste chtěla dokázat?
Víte, náš kraj si zaslouží lepší zacházení. Desetiletí byl jen drancován a plundrován ve prospěch celé země a nic za to nedostával zpátky. Doly, chemičky, elektrárny… a výsledkem byly mrtvé Krušné hory, jedovaté Labe, zaniklé obce, žluté mlhy a lidé, kteří jsou nejnemocnější v celé zemi. To se už nesmí opakovat. A abychom tady žili lépe, to si musíme zařídit sami.

Ve volebním programu se zavazujete k řadě líbivých kroků jako je například audit hospodaření Krajské zdravotní. Předvolební sliby ale většinou vyšumí, jakmile strana zasedne ve vedení kraje.
Naše nevyšumí. Všechno jsou závazky. Apodezřelá výběrová řízení na IT technologie, prádelnu, vracení evropských dotací kvůli předraženým nákupům a další aktivity Krajské zdravotní po auditu volají, nemyslíte? Krajská zdravotní je firmou kraje, který by se měl chovat jako lepší hospodář. Audit rozhodně provedeme.

V předvolebním průzkumu agentury ppm factum pro Český rozhlas vyplynulo, že 61 procent obyvatel kraje si myslí, že se Ústecký kraj nevěnuje prevenci v otázce takzvaně nepřizpůsobivých obyvatel. Jak toto chcete řešit?
Například posílením policejních hlídek a zřízením služeben v problémových lokalitách…

Ale kraj nemá žádný faktický vliv na to, zda policie někde zřídí služebnu.
Nemá. Ale může nebo spíš musí hrát aktivní roli při vyjednávání jak s ministerstvy, tak s městy a obcemi, a přímo s i policií. To se nyní neděje. A každý logicky myslící člověk ví, že se kriminalita, kvůli které jsou v řadě míst našeho kraje sociální nepokoje, nedá vyřešit jen nějakým nekompetentním balíčkem legislativních opatření, za který hejtmanka a celý kraj vyhodili peníze do luftu. A nepokoje pokračují…

Stejně tak jsou lidé znepokojení omezováním péče v regionálních nemocnicích. Vy slibujete, že ten trend zastavíte, ale jak když kraj nemá ani v tomto případě faktický vliv?
To znepokojení chápu. My chceme, aby v každém cípu našeho kraje byla dostupná zdravotní péče hrazená z veřejného zdravotního pojištění. Nechceme nekoncepční rušení akutních lůžek, specializovaných oddělení a pracovišť podle byrokratického diktátu VZP, případně ministerstva zdravotnictví od stolu. Akraj musí být aktivní při jednáních o smlouvách s pojišťovnami a ministerstvem. Zatím jen pasivně přihlíží a nedělá vůbec nic, takže i vy z toho máte dojem, že nemá žádný vliv. Případně kraj musí sanovat některé potřeby třeba z fondu hejtmanky, který dosud byl spíše podivnou „pračkou peněz“.

Jedno z vašich volebních hesel zní: Poctiví chtějí férové zakázky, ne cinknuté losovačky. Pořádat je už zákon nepovoluje, ale dokud to šlo, firma předsedy ústecké TOP 09 Jakuba Zavorala EDS Holding se losovaček účastnila a získala v nich zakázky. To nějak nesedí…
A nepřijde vám divné, že losovačky kritizuje právě představitel nějaké firmy, nikoli sami politici, v jejichž režii losovačky probíhaly? Protože jsem to byla já s Jakubem Zavoralem, kdo jsme přinutili hejtmanku Janu Vaňhovou zrušit losovačky. Třeba na zakázku stavby komunikace u Roudnice za 432 miliónů korun, likvidaci splaškových vod v zóně Triangle za 261 miliónů, komunikaci u Chomutova za 192 milionů. Nikdo jiný v našem kraji neudělal pro zrušení losovaček víc, než já a JakubZavoral. To je realita. Ato, že se v minulosti zúčastnil losovaček… on přece nebyl ten, kdo určoval způsob, jak budou výběrová řízení provedena. V okamžiku, kdy to ze své pozice mohl ovlivnit, tak to ovlivnil.

Jak si tedy představujete otevřené veřejné zakázky? Zakázka na propagaci rekultivací, kvůli které je mimo jiné ve vazbě exnáměstek hejtmanky Pavel Kouda, byla otevřená.
Chceme elektronické aukce. Ty vylučují vypisování zakázek „ušitých na míru“ spřáteleným firmám. Jsou asi nejtransparentnějším řešením. Rovněž chci, aby všechny kroky výběrového řízení byly veřejné – minimálně vyvěšené na webu Ústeckého kraje. Odvyhlášení zakázky, kritérií, přes systém výběru, vybraného uchazeče a všech smluv. Také musí být jasné, jak jednotliví posuzovatelé hlasovali. Je trapné, že třeba v kauze dovozu kalů z Ostravy, si radní „nepamatovali“, jak hlasovali. Ataké firmy, které zakázku chtějí získat, musí být průhledné. Majetkově neprůhledné firmy, třeba s akciemi na doručitele, v našem kraji nechci.

Budete usilovat o to, aby se klíčové funkce ve statutárních orgánech organizací kraje odpolitizovaly? Mám na mysli třeba zrovna Krajskou zdravotní.
Na manažerské pozice musí být vypsáno transparentní výběrové řízení, tak jak to prosadila TOP 09 v ústeckém dopravním podniku. Místa v představenstvech a dozorčích radách by měla být vyhrazena politikům, protože ti jsou zodpovědní za správu krajského majetku. Ale neměly by to v žádném případě být funkce placené.

Zmínila jste opakovaně postoj kraje k ostravským kalům skladovaným a spalovaným v Ústeckém kraji…
To, že to někdo povolil, považuji za zločin.

Za zločin? To je silný výraz.
V této souvislosti je přiměřený. Považuji za zločin a absurditu, že se z jednoho zdravotně nejvíce postiženého kraje, tedy Ostravska, odvezou jedy do druhého s ještě horším zdravotním profilem občanů. Nikdy bych s tím nesouhlasila. Lidé v našem kraji mají hodně postiženou imunitu. Je zde největší úmrtnost na nádorová onemocnění, jeden z největších podílů respiračních infekcí a alergických onemocnění v Česku. Co asi nebezpečné furany při spalování nebo vysoké koncentrace síry při skladování kalů v našem kraji udělají se zdravím zdejších obyvatel? Touto otázkou se, bohužel, lidé z krajského úřadu, kteří tuto zrůdnost povolili, netrápili.

V jaké oblasti byla během své vlády stávající krajské koalice ČSSD a ODS slabá?
Neřekla bych slabá, ale špatná. Zanedbávala transparentnost a otevřenost, tedy zveřejňování informací, rozhodnutí, zakázek, investic, komunikaci s občany a médii. Ozpůsobu zadávání veřejných zakázek není pochyb, že byl špatný. Stejně tak postoj kraje k životnímu prostředí a ovzduší. Arozhodně tristní byla správa Krajské zdravotní. Vneposlední řadě je zavrženíhodné, že se podařilo vytvořit takový dluh, že Ústecký kraj je nejzadluženějším v České republice, a přitom si politici zvýšili platy zhruba o polovinu. Zkompromitovaný systém rozdělování evropských dotací a hrozba vracení peněz je také obří průšvih stávající koalice ČSSDa ODS.

V souvislosti s insolvenčním návrhem na Krajskou zdravotní jste řekla, že současná krajská vláda je nekompetentní.
Nekompetentní lidé jsou ve vedení kraje, to je nepochybné. Vláda v Ústí nad Labem byla do března 2012 stejně skandální jako ta, která je teď na kraji. Takže v centru města na Mírovém náměstí po společné vládě ODS s ČSSD máme betonovou skládku, průměrný dluh na obyvatele města přes 16 tisíc korun a mohla bych pokračovat. A tyto věci po rozbití modro oranžové koalice pomalu měníme: prosadili jsme elektronické aukce, zabránili jsme prodeji Tepelného hospodářství města. Všechny tyto kroky, ať už nestandardní postupy v případě betonové skládky na náměstí, prodej Tepelného hospodářství v Ústí nebo vyhození miliónů za nefunkční legislativní balíček na kraji, prochází jednotlivými hlasováními. A za TOP 09 v Ústí není jediné takovéto skandální hlasování.

Znamená to, že ČSSD ani ODS v sestavě, v jaké kandidují, nejsou pro TOP 09 přijatelným koaličním partnerem?
Pavel Kouda sedící ve vazbě je ostudou ČSSD, stejně jako je Jiří Šulc, schovávající se před reportérkou České televize na toaletě, ostudou ODS. Mezi těma dvěma je obtížné si vybírat.

S kým TOP 09 do koalice za žádnou cenu nepůjde?
Do koalice nikdy nepůjdeme s KSČM.

Když TOP 09 po volbách skončí v opozici, co bude dělat jinak, než stávající opozice v krajském zastupitelstvu (KSČM a Severočeši. cz)?
Doufám, že vše budeme dělat jinak. O kvalitě práce opozičních KSČM či Severočechů. cz svědčí to, že paní hejtmanka zrušila losovačky až po tlaku TOP09. V krajském zastupitelstvu se proti nim nevyhradil nikdo! Navíc, slyšela jste na posledním krajském zastupitelstvu, které se konalo několik hodin po zadržení náměstka hejtmanky Pavla Koudy, že by se o to opozice zajímala? Že by navrhla jeho odvolání z křesla náměstka či rady kraje? Nic takového ze strany opozice nezaznělo. To je smutné.

Kolik procent ve volbách bude pro TOP 09 a Starosty pro Ústecký kraj úspěchem?
Víte, můžeme jen překvapit. Naším cílem je takový výsledek, který by mohl vést k rozbití stávající koalice ČSSD a ODS. A v ten doufám.

Doufáte v něj i přesto, že centrální vláda včetně vašeho ministra financí Miroslava Kalouska je silně nepopulární?
Mám obavy, že nám to uškodí. Vyjádření ministra Kalouska například v případu Vlasty Parkanové je velmi nešťastné a chování samotné Vlasty Parkanové je vyloženě průšvih. Na druhou stranu, k hodnotám TOP 09 jako třeba k tomu, že je třeba více zdanit spotřebu a méně práci, že je třeba adresnější výplata sociálních dávek a větší postih těch, kteří je zneužívají, se hlásím.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme