Víte, co se děje v Ústí nad Labem?

10. 2. 2015

Právě dnes uplynuly čtyři měsíce od komunálních voleb.  Rozhodli jsme se pro krátký sumář našeho společného úsilí.

TOP 09 získala v komunálních volbách na magistrát dva mandáty, kde je zastupitelem Ing. Radim Bzura a paní JUDr. Ilona Tajchnerová.

Nejsme ve statutárním městě v  žádné formální a ani neformální koalici, ale přesto máme zástupce i v některých komisích rady města a finančním a kontrolním výboru zastupitelstva města. Snažíme se nejen v zastupitelstvu prosazovat volební program TOP 09, s kterým jsme do voleb šli. Jsme konstruktivními oponenty, kteří se na základě argumentů snaží prosadit programové body a hodnoty TOP 09. Je třeba korektně uznat, že jsou naše argumenty, náměty a připomínky vládnoucí garniturou v našem městě respektovány a brány v potaz. Uspěla celá řada našich protinávrhů, námitek i připomínek. V některých případech jsme podpořili i jiné kolegy z opozice z řad hnutí UFO a ODS.

Konkrétně jsme se zasadili zejména o:

- Schválení finanční podpory „divácky atraktivních sportů“ (volejbal, basketbal, fotbal, hokej) již na prvním  zastupitelstvu tak, aby nebyla po revokaci původního usnesení ohrožena sezóna 2015

- Schválení podpory spolku Činoherák 1 milión korun za divadelní představení, která odehráli v roce 2014 v našem městě

-  Zapojili jsme se do diskuse o novém jednacím řádu zastupitelstva, který by měl být vyvážený. Měl by umožnit důstojné projednání všech bodů za účasti všech zastupitelů a veřejnosti ve vztahu k projednávanému bodu

- Podpořili jsme rozpočtové provizorium, které bylo připraveno na nezbytně dlouhou dobu s ohledem na potřeby města

- Nepodpořili jsme naopak zvýšení pravomocí rady města na 10 milionů Kč. Ve finančním výboru jsme nepodpořili uzavření překlenovacího úvěru na přechodné období. V kontrolním výboru se náš zástupce František Vaněček velmi detailně zabývá kontrolou přijatých usnesení a financování nejen Činoherního studia o.p.s.

- Zapojili jsme se do diskuse na téma omezení hazardu v našem městě, kde si stojíme za tím, že uvážlivá regulace, kontrola a omezení je správnou cestou, která omezí vznik šedé hráčské zóny a zajistí kontrolu nad finančními toky a výběrem daní z hazardu

- Radim Bzura se aktivně podílí jako místopředseda představenstva městské společnosti Metropolnet a.s. nejen na její stabilizaci a vyvození odpovědnosti předchozího vedení, ale i na společné vizi a strategii společně s městem Ústí nad Labem v oblastech transparentní státní správy, zveřejňování smluv, v technologickém rozvoji infrastruktury

- Celá TOP 09 včetně nás je proti prolomení limitů v našem kraji. A vedení Ústí nad Labem stojí v této otázce na naší straně. Jsme rádi, že budeme zastávat společný názor. A pomůžeme tak i Michalu Kučerovi, který limity brání zuby nehty v Poslanecké sněmovně

-  Nepodpoříme další zadlužení města, rozrůstání úřednické mašinerie, klientelismus

-  Budeme usilovat o koncepční podporu sportu a kultury. Narovnání a zprůhlednění financování. Uplatnění rovných podmínek pro všechny aktéry

- Nepodpoříme zvýšení daně z nemovistosti

Vážíme si Vaší voličské podpory a uvítáme Vaše náměty, názory a připomínky. Velmi důležité zastupitelstvo, kde se bude schvalovat rozpočet 2015 je již 18.2. Všechny podklady jsou již na webu magistrátu. Neváhejte nás kontaktovat.

S díky a s pozdravem Radim Bzura a Ilona Tajchnerová TOP 09, Ústí nad Labem

Galerie