Volba prezidenta očima Radky Ostřížové

22. 12. 2012

Nikdo neví, co nám rok 2013 přinese za změny, ale nepochybně nás jedna změna čeká a tou je volba prezidenta.

Doposud jsme měli prezidenty takové, jaké nám navrhla vláda a schválili poslanci sněmovny lidu a národů FS, později pak zástupci poslanecké sněmovny a senátu.

Nyní máme možnost si svou hlavu státu zvolit sami, což je v tomto ohledu vrchol demokracie.

V současné době máme na výběr z devíti kandidátů a každý je rozhodně něčím osobitý. Troufnu si ale říci, že ne každý má v sobě soubor vlastností, které by prezident měl mít.

A nejsou to pouze vlastnosti, je to i minulost. Někteří spojení s KSČ nemusí vidět jako problém, což já si troufnu říci, že problém to je. Každopádně členství v KSČ cosi o člověku vypovídá. Buď, že vstup do komunistické strany byl z vypočítavosti a jedinec je tedy prospěchář a nebo že vstoupil pod nátlakem ze strachu a kandidát může být srab. To rozhodně nejsou dobré kvality pro hlavu státu.

Souborem vlastností, které jsem měla na mysli je slušnost, přehled, zkušenosti, nadhled, šlechetnost, pokora, češství, sebereflexe, smysl pro humor a rozhodně k tomu patří i charisma. Přidanou hodnotou je i uznání ve světě. Srovnávám-li všechny možné kandidáty, které máme na výběr, vychází mi pouze jeden jediný a ten je pro mě jasnou volbou.

 Vidím, že jen Karel Schwarzenberg si zaslouží být našim Panem prezidentem. I když ono je to vlastně jinak, to MY a NÁŠ stát si zaslouží JEHO. Prostě on je schopen reprezentovat nás všechny s nadhledem bez ironie a nabubřelosti, bez pošpiněné minulosti a ještě ke všemu s laskavým humorem. 

V době adventu a předvánočního rozjímání tuto skutečnost vidím o to více. Člověk si daleko intenzivněji uvědomuje,  co v našem politickém spektru znamená slušnost, láska a pravda. 

Radka Ostřížová, TOP 09 Děčín
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme