Příspěvek pro všechna předškolní zařízení

26. 9. 2014

Rodičům předškolních dětí se dnes otevírá více možností v zabezpečení hlídání a péče o svoji ratolest. Kromě veřejných a soukromých školek mohou využít i další možnosti, jako jsou lesní školky, dětské skupiny nebo různá mateřská centra. Variabilita výběru je podle mého názoru správná a odráží tak požadavky naší společnosti, kdy chceme zvolit pro své děti koncept zařízení, které mu bude vyhovovat a kde bude šťastné. Realita je i taková, že rodiče jsou donuceni vybrat si soukromé zařízení, protože veřejná školka je plná. Problém je v tom, že školné v těchto školkách je vysoké a mnohdy pro rodiče nedostupné.

Přitom děti ve veřejných školkách dostávají finanční příspěvek od státu i obce, tedy příjemcem je mateřská škola. Některé soukromé školky mají nárok na státní příspěvek, ale ne všechny. Žádný příspěvek pak nedostávají děti v zařízeních, které nemají akreditaci ministerstva školství např. mateřská centra, lesní školky apod.

V Mníšku pod Brdy máme mateřskou školu, do které přijímají dnes děti až čtyřleté, protože kapacita nestačí. Z tohoto důvodu se rodiče dali dohromady a vznikl všem známý Fabiánek. Existují zde ale i další zařízení jako MC OÁZA, Klubíčko, Sedmikvítek, Sluníčko, teď nově i Motýlek pro nejmenší děti. Ovšem děti v našem městě, které nenavštěvují běžnou MŠ, mají smůlu. Žádný příspěvek na školné nedostávají a rodiče musí platit školné v plné výši. Proto navrhujeme, aby obec podpořila děti a zároveň zařízení pro děti v Mníšku tím, že bude přispívat každému dítěti z Mníšku, když bude navštěvovat zařízení působící ve městě. Příspěvek by měl jít rovnou na účet zařízení tak, jak to je u klasických MŠ. Měl by být také podmíněn bydlištěm v našem městě nejen dítěte, ale i rodičů. Jeho výše bude na rozhodnutí zastupitelstva. Podpoříme tak nejen naše děti, ale i jejich rodiče, většinou maminky, které se snáze vrátí do zaměstnání. V neposlední řadě usnadníme život i zařízením, které stát neuznává a ve kterých jsou naše děti spokojené.

Uvědomuji si, že toto řešení není systémové, řeší problém jen na lokální úrovni a supluje tak roli státu. Proto chceme i nadále tlačit na celorepublikové úrovni na naše poslance, aby o problému začali přemýšlet mnohem šířeji v návaznosti na to, že různé formy předškolního zařízení, jako jsou např. lesní školky, naší společnost obohacují a rozvíjí zase dalším směrem. Věřím také, že se k nám přidají další obce a podpoří nejen své občany, ale i možnost výběru předškolních zařízení a tak i logickou spravedlnost v jejich podpoře.

Šárka Slavíková Klímová

lídryně kandidátky TOP 09 a nezávislí Mníšek pod Brdy

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme