1. 10. 2014

Požáry nejsou rozhodně věcí historie a už z počtu ostrých výjezdů mníšeckých hasičů je jasné, že nás budou pronásledovat i nadále. Jenže zdroje vody na hašení jsou v Mníšku značně poddimenzovány, fronta hasičských cisteren před hydrantem u Peny časově ohrožuje hašení, o uvolňování usazenin ve vodovodním potrubí ani nemluvě. Po konzultacích s hasiči se jako nejvhodnější lokalita pro nádrž jeví Pivovárka a to ze strany parkoviště naproti zahradnictví hlavně z důvodu přístupu těžké techniky.

Po dobrých zkušenostech malých měst s kombinací požární nádrže a koupaliště nevidíme důvod, proč by to nemělo fungovat i u nás. Jde o výstavbu zhruba 300 kubíkové nádrže s plnohodnotnou pískovou filtrací, která zaručí zdravotně nezávadné koupání přes celou letní sezónu. Chýnovskou nádrž, na jejímž místě byla před sedmi lety totožná bažina jako u nás, po několikaletém provozu doplnili ještě o dětské brouzdaliště, venkovní posilovny a volejbalové hřiště.

Finanční náročnost nádrže se všemi potřebnými čistícími technologiemi je 7 miliónů korun, dětské brouzdaliště, posilovna, inline dráha, hřiště či další volnočasové projekty včetně úpravy parkoviště lze podle priorit rozložit na několik dalších let. Samotný provoz filtrací vychází něco přes sto tisíc korun. To je mimochodem srovnatelná částka s doplatkem našeho města za parkovací automaty.

Samotný územní plán, který stále počítá s bazénem na Řevnické, je nerealizovatelný. Samotná výstavba a provoz běžného krytého bazénu se pohybuje kolem dvacetinásobku námi navrhované vodní nádrže, což je pro rozpočet naší obce neúnosné. 

Pro ujasnění, nemáme nic proti odbahnění zadního rybníka, jde ale o finančně stejně náročnou investici jako je výstavba vodní nádrže na Pivovárce. V případě kontaminovaného bahna se investice do rybníka několikanásobně prodraží a těžká požární technika se k němu prakticky nedostane. Nevýhodou je také velká vzdálenost od centra města. V Chýnově se chodí koupat lidé všech věkových skupin od dětí až po seniory, protože to nemají daleko, a vodní nádrž se tak stala místem setkávání. Bylo by dobré, kdyby i Mníšek mohl nabídnout nejen rodinám s dětmi, ale i seniorům další možnost naplnění volného času.

Šárka Slavíková Klímová

lídryně kandidátky TOP 09 a nezávislí Mníšek pod Brdy

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme