Rozhovor s předsedou MO Černošice Jiřím Kubátem

29. 8. 2014

Černošice patří mezi města s téměř nejsilnější voličskou základnou TOP 09 v zemi. V parlamentních volbách zde pro ni hlasovalo přes 32 procent  občanů, v eurovolbách získala téměř 38 procent hlasů. Místní organizace TOP 09 sice této úrovně podpory v předchozích volbách do zastupitelstva nedosáhla, avšak byla v komunální oblasti nováčkem. A navzdory tomu, že na radnici neměla silné zastoupení, odvedla pro město velký kus užitečné práce. Nejen o ní jsme hovořili s předsedou místní organizace TOP 09 Jiřím Kubátem.

O jakou práci se jedná?

Černošická TOP 09 nemá mnoho členů, ale má řadu podporovatelů, kteří pracují v jejích barvách. Jedním z nich je Petr Wolf, který byl po celé čtyři roky aktivním členem rady a dosud řídí stavební komisi. V zastupitelstvu jsme měli ještě jednoho člena, Patrika Recha, který působí i v dopravní komisi a kontrolním výboru. Petr Ullrich nás zastupoval ve finančním výboru a já jsem pracoval v investiční komisi. I do budoucna jsme otevření ke spolupráci s každým, kdo by měl zájem se na práci pro město pod hlavičkou TOP 09 podílet.

Někteří občané mají za to, že místní TOP 09 se málo zviditelňuje.

Ke zviditelnění politických subjektů dochází většinou během konfliktů. Naše spolupráce s většinovým vedením radnice byla ale převážně bezproblémová. K určitému názorovému střetu došlo jen jednou, v případě místního referenda, kde naši zástupci sice souhlasili s navrženým omezením územního plánu, ale nepovažovali referendum za správný prostředek k jeho prosazení. 

Čeho se konkrétně týkala práce zástupců TOP 09 pro město?

První věcí, kterou bych chtěl jmenovat, je příprava projektu sportovní haly. Spolu s Petrem Wolfem jsme iniciovali technickou kontrolu stávajícího projektu, na jejímž základě došlo ke změně některých technických prvků, de facto k aktualizaci projektové dokumentace. Myslím, že zástupci TOP 09 byli těmi, kdo v této věci udávali směr jednání a koordinovali činnost. Velkou aktivitu jsme vyvinuli rovněž při architektonické soutěži na dostavbu nového městského úřadu. Já jsem se v investiční komisi účastnil přípravy tzv. velkého třesku, tedy rozsáhlé akce výstavby komunikací. Inicioval jsem rovněž pasportizaci kanalizace, která ukázala, že ve městě asi 30 až 40 procent stávajícího kanalizačního řadu není zaneseno v mapových podkladech. Kolega Wolf podnítil stavební komisi k řešení vlastnických vztahů pod komunikacemi ve městě. Patrik Rech v dopravní komisi přispěl ke snížení počtu dopravních značek, a tím ke zlepšení průjezdnosti Černošic a prosazení pravidla pravé ruky. Petr Ullrich ve finančním výboru spolupracoval na procesu oddělení finančních toků města a okresu, jehož správou jsou Černošice pověřeny. Také se podílel na přípravě úvěru, z něhož město financuje výstavbu komunikací, zmíněný "velký třesk".  A tak by se dalo pokračovat.

Jak se změnila situace TOP 09 od předchozích komunálních voleb?

Díky své práci jsme za uplynulé čtyři roky získali mnoho zkušeností. Počet našich podporovatelů roste, nyní jsme proto připraveni vyslat nejméně jednoho kandidáta do všech výborů a komisí města. Myslím, že se nám podařilo sestavit kvalitní program a kandidátku obsadit lidmi, kteří si pro svou profesní minulost a občanskou bezúhonnost zaslouží důvěru. Jako zásadní posun však vidím fakt, že předchozí čtyři roky nás naučily, co znamená řídit město. 

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme