Žáci 9. A ZŠ Václava Havla v Poslanecké sněmovně

12. 9. 2014

Ve středu 10.9.2014 navštívili žáci 9. A ZŠ Václava Havla Poslaneckou sněmovnu Parlamentu ČR.  Svoji návštěvu zahájili v Informačním centru Poslanecké sněmovny na malebném Malostranském náměstí, kde si v praxi ověřovali  znalosti a základní kompetence v oblasti občanských práv, fungování institucí demokratického státu a zejména uplatňování zákonodárné moci, které získali  ve škole v hodinách výchovy k občanství. Při besedě s poslankyní  Mgr. Helenou Langšádlovou, TOP 09, se živě zajímali o aktuální situaci na Ukrajině. Bylo zajímavé sledovat pohotovou a věcnou argumentaci „mladých občanů“ k samotnému vojenskému konfliktu, přijímání sankcí EU vůči Rusku. Část jednání poslanců o zákonu o státní službě ve 3. čtení  měli možnost vidět a slyšet  přímo v samotné Sněmovně. Při jednání v sále Sněmovny viděli konfrontaci a diskuzi moci výkonné – v podání členů vlády a moci zákonodárné – poslanců Parlamentu. Poděkování patří p. Ing. I.Fliedrové, TOP 09 Poděbrady, která pomohla návštěvu zajistit a společně s námi exkurzi ve Sněmovně absolvovala.

Po poledni následovala návštěva Nerudovy ulice, Malé Strany, Jánského vršku a Kampy, kde žáci odhalovali tajemství postav Malostranských povídek, s kterými se seznámili v rámci hodin literární výchovy.

Špinka Vlastimil

Holubík Tomáš