Místní organizace TOP09 spolu s dalšími dobrovolníky z řad rodinných příslušníků a kamarádů uspořádala letos 1. ročník Masopustu. Podtitul Masopust sladký-slaný.

Masopust, a zvláště několik posledních dní tohoto období, byl pro lidi v minulosti oficiálním svátkem hodování, během kterého bylo třeba se dosyta najíst. Pak následoval dlouhý čtyřicetidenní půst. V době masopustu se na královském dvoře konaly hostiny, ve městech tancovačky, na vesnici vepřové hody.

Také ve Slaném se veselice nesla v tomto duchu. Na Masarykově náměstí se sešly všechny masky. Malé, velké a největší. Krojovaní Baráčníci podtrhli atmosféru minulých let. A také zvědavci, co že se to tady děje. Mezi dominantní masky obnovené tradice patřila Kobyla, Medvědář s ukrutným plyšovým medvědem, Smrtka s kosou a Božka s Karlem. Božka je taková místní paňmáma a Karel, výběr jména zcela náhodný, jí dělal doprovod.

Kapela vesele vyhrávala a šašek všechny mile přivítal. Královna Masopustu převzala od zástupce města Masopustní právo, jenž přikazuje se veselit, jíst a pít až do půlnoci.Potom ji vysadili na Kobylu a všechny masky se vydaly průvodem přes město k Sokolovně. Malá zastávka u divadla s písničkami, které zazpívali členové Slánské scény nabádala k zakousnutí něčeho dobrého. Také k pití toho bylo dosti.

Hřiště u Sokolovny patřilo hlavně dětem. Zápasili s medvědem a soutěžili o nejlepší masku. Tombola, gulášek, pivečko a muzika všechny ostatní čekala v hospodě.

Co říci závěrem? Těšíme se na 2. ročník! Z nedostatků se poučíme a to dobré zopakujeme. Pokud máte chuť se bavit a být u zrodu nové tradice ve Slaném, jste vítáni. Každá ruka a každý nápad najde uplatnění.

Zaregistrujte se Facebooku do skupiny: Slaný Masopust 2015 a budete při tom

místopředseda MO TOP 09 Petr Janošec

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme