Dokážeme dát 1,10 Kč/den na provoz své domácnosti?

8. 10. 2010

Za pár dní si půjdeme v našem městě zvolit své zastupitele a rozhodneme tak jakým směrem se bude naše město ubírat. Co mě přimělo k napsání tohoto článku je poslední předvolební slib boleslavské ODS, který občanům v případě výrazného vítězství ve volbách a většiny v zastupitelstvu, nabízí nulové poplatky za svoz komunálního odpadu. Jako náměstek primátora, radní, zastupitel a osoba velmi dobře obeznámená s chodem města mě tato nabídka zdvihla přímo ze židle. Řídí se snad ODS v našem městě starým pořekadlem, že slibem nezarmoutíš a spoléhá se na to, že většinu stejně mít nebude? Nebo svůj slib myslí vážně a chce jej skutečně realizovat? To se samozřejmě dozvíme až po volbách. Dovolte mi k tomuto tématu krátkou úvahu.

Dnes při současné výši poplatků za svoz kom. odpadu zaplatíme denně za jednoho člena naší domácnosti 1,10 Kč/den, což za 4 člennou domácnost představuje 4,40 Kč/den. Ve své podstatě to není ani polovina skutečných nákladů, které město tato služba stojí již dnes. To číslo je podstatně vyšší a činí 2,30 Kč/den resp. 9,20 Kč/den za 4 člennou domácnost. Rozdíl mezi výše uvedenými částkami doplácí město Mladá Boleslav již dnes ze svého rozpočtu. Pokud město převezme tuto úhradu zcela na sebe, bude tento slib stát městský rozpočet ročně cca. 34 mil. Kč.

TOP09 v Mladé Boleslavi považuje odvoz odpadu jako součást denního provozu bytů, rodinných domků a domácností. Jako platíme nájemné, poplatky za energie či jiné služby je i poplatek za odvoz odpadu součástí našich nákladů na bydlení. Já osobně nechci říkat, že čtyři stovky ročně jsou zanedbatelnou sumou, i na ně se musí velmi pilně pracovat. Není to však částka, která by většinu z nás nějak položila či ohrozila. V rozpočtu města 34 milionů však již znamená podstatnou částku, nad kterou již nelze mávnout rukou. Připočteme-li další sliby a závazky viz jízdné zdarma, dorovnání platů úředníkům magistrátu aj. tato suma závratně stoupne.

TOP09 si ve svém volebním programu předsevzala vytvořit z Mladé Boleslavi TOP město, město ve kterém bude pohoda žít, pracovat a trávit svůj volný čas. Když jsme připravovali náš volební program, tak jsme museli vzít na zřetel, že naše město je značně úvěrově zatíženo a balancuje na hranici vyrovnaného a deficitního rozpočtu. Ekonomika ČR stále také není v dobré kondici a příjmy měst a obcí jsou na jejím stavu bytostně závislé. Není tedy složité z téhož vyvodit, že městská kasa nebude přetékat penězi ani v příštích letech. Neslibujeme nové vlakové nádraží a ani odpady zdarma, ale zodpovědnou práci pro město. Nedopustíme další zadlužování a plýtvání peněz na činnosti, které ve svém výsledku nebudou přispívat k lepší kvalitě života ve městě. Vždyť kolik bychom mohli mít za 34 mil. Kč například dětských hřišť či nových sportovišť, zrekonstruovaných chodníků nebo i ten krytý bazén s kvalitní plaveckou drahou, o kterém všichni tak sníme. Představme si, že můžeme získat ale ještě daleko více. Pokud budeme mít 34 milionů, tak za ně můžeme získat ze státního rozpočtu dalších 34 milionů a z evropských fondů závratných 400 na kvalitní projekt pro Vás občany Mladé Boleslavi! Ano i takto můžeme zhodnotit vložené prostředky. Velmi dobré projekty jsou totiž spolufinancovány Evropskou unií až z 85 procent.

Věříme, že boleslaváci neskočí na slib politiků ODS a budou se rozhodovat dle vlastního rozumu. Jsme přesvědčeni, že vynaložená 1,10 Kč/osobu/den bude ve prospěch kvalitnějšího života ve městě a jako dobří hospodáři nedovolíte plýtvat s veřejnými prostředky.

Chceme s penězi města hospodařit tak jako vy musíte hospodařit doma. Tedy zodpovědně, hospodárně a maximálně efektivně. Máme tým kvalifikovaných odborníků a ty Vám dáváme k dispozici.

Jan Smutný, poslanec Parlamentu ČR