INFORMOVANOST OBČANŮ, KOMUNIKACE S LIDMI, SOUSEDNÍMI OBCEMI A FIRMAMI TVOŘÍ ZÁKLAD PRÁCE DOBRÝCH SPRÁVCŮ MĚSTA

7. 10. 2010

Dostal jsem tu příležitost, a rád bych prostřednictvím našich regionálních novin apeloval na všechny zodpovědné občany Hořovic, aby ač možná všeobecně znechuceni z „velké politiky“, rozhodně nerezignovali na nastávající volby do městského zastupitelstva a šli vyjádřit svou svobodnou vůli tím, že si vyberou nový pracovní tým zastupitelů pro nadcházející čtyřleté funkční období.

Komunální volby totiž nejsou ani tak o politice, jako o tvářích. Jsou o lidech, kterým důvěřujete a jimž byste byli ochotni svěřit chod svého města, kde žijete, tedy správu toho, co se vás bezprostředně týká.

Jako voliči máte ve volbách stejnou možnost, jako měli páni pivovarští akcionáři z krásného Menzelova filmu Postřižiny.  Můžete totiž vyjádřit svými hlasy ono známé: „Musíte se víc snažit, pane správce! Budeme Vás muset vyměnit.“. Správci, pokud za něco stojí a jde jim skutečně o dlouhodobou prosperitu vašeho města, se budou velmi snažit, aby vyměněni nebyli. V Hořovicích však člověk žasne, že stále stejní správci sedí nerušeně na svých místech již desetiletí a moc se nesnaží.

Nechci být nespravedlivý, leccos dobrého se v Hořovicích za těch 10 let, co zde bydlím, udělalo (oprava komunikací, dostavba kanalizace, rozšíření mateřské školky…atd.) Mám však možnost srovnání s jinými obcemi podobné velikosti a vím, že práci pro město lze dělat zcela nepochybně svědomitěji, využívat k tomu prostředků moderní komunikace a spíše než se věnovat megalomanským projektům, a doufat, že do nich někdo bude ochoten investovat nereálné sumy peněz, raději prioritně řešit to, co občany opravdu pálí.

Vadí mi především neochota vedení radnice k dialogu s námi, Hořováky, ale i s představiteli okolních obcí a dokonce i s případnými návštěvníky našeho města. Hořovice a jejich blízké okolí (Brdy, CHKO Křivoklátsko, Český kras) jsou bezesporu nádherné a mají co nabídnout, bohužel však o tom nikdo neví.

Mrzí mne nedostatek informací, které se ke mně, jako k občanovi Hořovic dostávají. Ono je hezké, že tu každý měsíc máme ve schránkách krásný a drahý barevný časopis, ale informace v  něm obsažené jsou obvykle neúplné, silně krácené, neprovázané s hořovickými webovými stránkami a mnohdy i zastaralé. Ptám se tedy, proč v době, kdy skoro každý má doma počítač s připojením na internet, toto médium nevyužívat o něco intenzivněji než tomu bylo doposud? Městský web by rozhodně měl být interaktivnější než ten současný. Mohl by například aktivním uživatelům nabízet smysluplné veřejné ankety, umožňující jejich zpětnou vazbu, automatické rozesílání novinek nebo pozvánek na kulturní i sportovní akce pro registrované…atd. Měl by obsahovat aktuální výběrová řízení, jež město vypsalo, jejich průběh a řešení. Na stránkách by měly rozhodně být k dohledání veškeré smlouvy, které město uzavírá a nekrácené zápisy z jednání rady nebo zastupitelstva. Prostě, kdo má zájem o určitou oblast dění v Hořovicích, požadovanou informaci by si vždy mohl sám vyhledat nebo by mu byla automaticky zasílána na jeho e-mail, případně prostřednictvím některé ze sociálních sítí, jež jsou v současnosti hojně využívány. Tištěný hořovický zpravodaj by byl pouze tou pomyslnou třešničkou na dortu. Takovou „reklamou“, která by jeho čtenáře nasměrovala k hojnějšímu využívání nového hořovického informačního portálu.

Hořovice jsou městem s velkým potenciálem v mnoha kategoriích, jenž však není zcela optimálně využit. Proto, máte-li své město rádi a stojíte-li o správce, které opravdu zajímá, co si myslíte, vyjádřete svou vůli v nastávajících volbách a umožněte svými hlasy nastartovat změnu k lepšímu.

Tomáš Pavlovič

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme