Zvířetický zámek ukázal svou tvář po více než třech stoletích

31. 3. 2015

I téměř nemožné je možné. S těmito slovy prezentoval zvířetický rodák a nadšenec Vojtěch Dvořák své víc než tříleté snažení, jehož plody představil v sobotu odpoledne padesátce diváků v bakovském muzeu.

Jak ale příběh znovuoživlé zříceny vlastně začal? „Chtěl jsem si odpočinout od své práce, což v té době byla realizace výukových systému pro cizí jazyky, a šel jsem do restaurace Na Zastávce. Cestou jsem jako obvykle míjel Zvířetice, a znovu jsem si řekl, že bych si přál vidět je tak, jak kdysi vypadaly,“ vzpomíná Vojtěch Dvořák.

Tento sen měl již od dětství, a podobné myšlenky napadaly i stávajícího starostu Radima Šimáně. „Jako Zvířetičák jsem si na zříceninu běhal hrát s kamarády, a často jsme snili o tom, že cestujeme časem a vidíme hrad tak, jak vypadal,“ svěřil se starosta.

Od myšlenky k činu bylo daleko. Ale jen do doby, než se do svého nápadu „zakousl“ Vojtěch Dvořák. Přiznává, že na počátku byla myšlenka na fyzický model hradu.

Až v průběhu procesu vznikl nápad na vznik virtuálního 3D modelu, který divákům zprostředkuje zážitek „skutečné“ návštěvy někdejšího zámku. Ano, přestože většina místních má Zvířetice zafixovány pod pojmem zřícenina, výsledky stovek hodin práce týmu Vojtěcha Dvořáka hovoří jinak.

Zvířetice kdysi bývaly hradem, který založil někdy před rokem 1287 Zdislav z Lemberka, ovšem jsou oproti jiným zříceninám výjimečné tím, že jejich vývoj neskončil v 15. či 16. století.

Pokračoval až do století osmnáctého, kdy se proměnily v renesanční zámek. Jen pro srovnání, v době, kdy na Zvířeticích probíhala zámecká přestavba, nedaleké Michalovice již byly zříceninou.

Kudy tedy vedla cesta od původního záměru papírového modelu k nejmodernějšímu 3D? „Přes Milana Bartoše, který vyrábí dokonalé a detailní papírové modely, jsem se seznámil Martinem Šandou. Ten je historikem umění a začali jsme spolu dávat dohromady podobu Zvířetic. Další shodou náhod jsem se dozvěděl o Vojtovi Novákovi, který vyrábí také modely, ovšem především virtuální. A jádro našeho budoucího týmu bylo na světě,“ vzpomíná Vojtěch Dvořák.

Od toho okamžiku ale uplynuly dlouhé tři roky usilovné práce, než se jeho dětský sen stal skutečností, a on veřejnosti představil jak virtuální, tak fyzický model zámku Zvířetice tak, jak vypadal v roce 1683. Tedy v době, kdy byl plný života a sloužil svému původnímu účelu.

Realizaci tohoto projektu podpořilo i město Bakov nad Jizerou, které s týmem spolupracovalo a má to v plánu i do budoucna. V podhradí Zvířetic vzniklo nové turistické centrum, které bude v polovině dubna slavnostně otevřeno, a má napomoci k tomu, aby se o této unikátní památce dozvědělo co nejvíce lidí. 

Šárka Charousková

Zdroj: Boleslavský deník, 23. 3. 2015, rubrika: Boleslavsko/region, str. 2

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme