Vystyd: Vůně rukavičkářských kůží mne doprovázela celé dětství

13. 10. 2015

(editovaný přepis online rozhovoru s Radkem Vystydem, radním TOP 09 v Dobříši)

Jak dlouho trvaly přípravy k otevření rukavičkářského muzea v Dobříši a co obnášely? Na to a další otázky odpovídal dobříšský radní Radek Vystyd.

Dobrý den, kdo vám s otevřením muzea pomáhal? Jak dlouho trvala tradice rukavičkářství na Dobříšsku?

Těch co mi s otevřením muzea pomohli a dále pomáhají s provozem je celá řada. Nerad bych zde na někoho zapomněl a proto raději nebudu uvádět jména. Co se tradice rukavičkářství týče, trvala a doposud trvá cca 150 let. 

Můžu se zeptat, proč vlastně před lety rukavice skončily? Až teď, když jste otevřeli muzeum, jsem si uvědomil, jak je to strašně dávno, kdy jsem tam jezdil na praxi.

Kolem ukončení výroby v RZ jsem slyšel spoustu příběhů, nicméně si myslím, že ekonomika hrála hlavní roli.

Na otevření muzea jste poměrně mladý. Máte rukavičkáře v rodině nebo jste prostě obdivovatel tohoto řemesla?

Rukavičkářů v rodině mám hned několik a vůně rukavičkářských kůží mne doprovázela celé dětství. Osobně jsem Operátorem kožedělné výroby. Dá se říci, že jsem i obdivovatelem tohoto řemesla, které k Dobříši neodmyslitelně patří.

Vzpomenete si, čím začala sbírka věcí pro rukavičkářské muzeum? Co bylo nejtěžší získat? Co vám udělalo největší radost a co vás naopak vynervovalo při sbírce?

Sbírka začala v devadesátých letech minulého století, kdy můj otec začal na starých strojích vyrábět soukromě rukavice. Z této doby máme celou řadu věcí, které jsme v muzeu vystavili. Nemohu říci, že by pro nás bylo těžké něco sehnat, nebo že by mne něco vyloženě nervovalo. Jednoznačně největší radost nám udělali lidé, kteří přinesli věci do muzea a rozšířili tak sbírku, která zůstane pro další generace a řemeslo rukavičkářství tak zůstane i dalším generacím.

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, co je vlastně s areálem rukavičkářských závodů teď? Komu patří a co s tím kdo zamýšlí?

Areál rukavičkářských závodů patří italskému investorovi a ten jej pronajímá dalším subjektům. Co s areálem zamýšlí nevím, nicméně v současné době je tento areál zahrnut do územního plánu města Dobříše k přestavbě na bytovou výstavbu.

Dobříš plánuje projekt s jízdními koly a někde jsem se dočetla, že by měla být k dispozici elektrokola, s nimiž některý z radních podniká? Není to náhodou střet zájmů a nahrávání si peněz do kapsy?

Cykloturistika patří do jedné z priorit, které současné vedení města podporuje. Informace, že některý z radních podniká s elektrokoly je pro mne nová a myslím si, že se nezakládá na pravdě.

Myslíte, že současná radnice v Dobříši je v lepší kondici, než ta předchozí? Na čem se v poslední době zastupitelé zásadně neshodnou? 

Rozhodně ano. O zásadních neshodách nemám informace. Myslím, že dochází k běžné výměně názorů mezi koalicí a opozicí.

V článku na webu dobříšsko.eu jsem četl článek, ze kterého vyplývá, že zakladatelem serveru jste vy. Jak těžké bylo dát dohromady partu lidí, kteří po vás potáhnou káru a kde jste vzal motivaci k založení redakce. Nebyla to právě ta těžká komunikace s minulým vedením radnice?

Dobříšsko.eu popravdě neznám. V minulosti jsem vydával tištěnou verzi Dobříšska Aktuálně (DA) a hnacím motorem pro mne byla zejména inzerce nemovitostí v tištěném periodiku za přijatelné ceny. Poté, co jsem se stal obchodním ředitelem společnosti ENERGON Dobříš, která se zabývá zejména elektromontážními pracemi a z obchodu s nemovitostmi jsem se stáhl, přestal jsem i s vydáváním DA. Toto periodikum jsem předal partě mladých lidí, kteří se rozhodli pokračovat a to údajně pouze v elektronické verzi.

Na co jste za rok v křesle dobříšského zastupitele hrdý, pyšný?

Zprovoznění zimního stadionu, úprava projektu a jeho realizace, rekonstrukce ulice Fričova (rozšíření parkovacích míst). Úprava projektu a jeho realizace akce zateplení budovy Střediska zdraví. Rekonstrukce ulice PLK. B.Petroviče od kotelny po Slovanku. Nasvícení přechodu pro chodce ulice Příbramská (nadace ČEZ). S ohledem na skutečnost, že mám před sebou ještě tři roky, pevně věřím že těch věcí bude přibývat.

Zdroj: Příbramský deník; 13.10.2015

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme