Tiso: Společná servisní organizace by ušetřila oblastním nemocnicím

22. 3. 2017

TOP 09 vnímá krajské zdravotnictví jako vybalancovaný trojúhelník, který tvoří kvalita, dostupnost a efektivita. Jen pokud budou tyto tři součásti v rovnováze, lze hovořit o dobře nastaveném systému. To je otázkou kvalitní strategie rozvoje krajského zdravotnictví, jejíž dopracování požadujeme.

Základní páteř středočeského zdravotnictví tvoří pět oblastních nemocnic, které vlastní kraj. Jsou dostupné, poskytují kvalitní péči, ale některé z nich jsou bohužel ve vážných ekonomických problémech. Kraj tak musí na řešení jejich ztrát vynakládat ze svého rozpočtu řádově stovky miliónů korun ročně. Tyto peníze pak samozřejmě chybí, a to nejen na vlastní rozvoj nemocnic, ale i v dalších oblastech (doprava, školství atd.). Co s tím?

TOP 09 navrhuje postupovat podle úspěšných vzorů z jiných krajů a vytvořit pro naše oblastní nemocnice společnou servisní organizaci. Tato organizace, ve které by byli zástupci nemocnic, by se věnovala aktivitám, ve kterých je pro nemocnice nanejvýš výhodné postupovat společně.

Mohlo by jít o společnou organizaci soutěží na dodávky zboží a služeb s cílem snížit náklady nemocnic, vhodné by bylo koordinovat i plánování rozvoje, např. posuzování efektivity při zavádění nákladných technologií. Organizace by mohla poskytnout i metodickou pomoc s vykazováním péče zdravotním pojišťovnám. Vyjednávací pozice zmíněné organizace při jednáních s pojišťovnami o úhradách za péči by byla logicky mnohem silnější, než když jednají nemocnice samostatně. Spravedlivé zvýšení úhrad od zdravotních pojišťoven je totiž základní cestou k ozdravení hospodaření našich oblastních nemocnic.

Petr Tiso

krajský zstupitel TOP 09 a místopředseda Výboru pro zdravotnictví Krajského zastupitelstva Středočeského kraje

Zdroj: Magazín Středočech; datum: březen 2017

Štítky
Osobnosti: Petr Tiso
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme