Švácha: Orbis ludus, Schola pictus

28. 3. 2016

V posledních několika letech mám pocit, že školství rozumí úplně každý v mém okolí. A pokud netvrdí, že mu rozumí, tak v každém případě má ke školství, co říci. Vždyť přece každý z nás chodil do školy, většina z nás strávila ve školních škamnách podstatnou část svého života a dokáže rozeznat špatného učitele od toho, co nám do života něco dal.

I na mě zanechalo školství nesmazatelné stopy, recept na to, jak dostat školství a jeho učitele na vrchol společnosti však nemám. Netroufám si aspirovat na tvrzení, že všechno by mohl změnit větší objem peněz ve školství. Neumím říct, jestli je pravdou, že školství doplácí na nedostatek mužů za katedrou. Dokonce ani nenajdu odvahu tvrdit, že dříve škola a učitelé za něco stáli a dnes už je to jinak.

Jan Amos Komenský kdysi řekl, že chyby první výchovy nás provázejí celým životem. Proto je podle něho nejpřednější stráž lidského pokolení v kolébce. Tuto myšlenku učitele národů považuji za zásadní. Zejména z toho důvodu, že proklamuje, kam školství a výchova (pochopitelně nejen české) patří.

Až příště potkáte učitele, nehleďte na něho přes filtr známek vašeho dítěte. Nemračte se na něho, že zařval na vašeho syna či dceru v zoufalé touze zjednat si respekt. Nestěžujte si na něho u ředitele, že si zasedl na vašeho potomka. Snažte se jej pochopit a komunikovat s ním, protože právě on je ten, kdo nese vedle vás ten další obrovský díl odpovědnosti za to, jaká bude vaše budoucnost, budoucnost vašich následníků a vlastně i budoucnost národa. Věnujte mu respekt, podpořte jeho autoritu, neshazujte jej v očích vašich dětí a podpořte jej v nesnadné roli tvůrce časů budoucích.

Právě učitelé jsou totiž ti, kteří vás budou provázet v osobnosti vašich dětí celý život.

K jejich svátku v pondělí 28. března zvedám číš a přeji pochopení rodičů, souznění s dětmi, svobodu v názorech a nakonec i zvýšení té mizerné mzdy vezdejší.

 

Jan Švácha, předseda regionu Rakovník a kandidát do krajských voleb

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme