Schweigstill: Mělník chce získat Bezručovu ulici, která zatím patří kraji

29. 9. 2015

Město se snaží získat od kraje Bezručovu ulici do svého majetku. Záměr už podpořili schválením i místní zastupitelé. Podle starosty Ctirada Mikeše je zatím páteřní komunikace majetkem kraje, stejně jako okolní pozemky. „Jednáme s krajem, aby byla Bezručova naše, převedli by nám i všechny okolní parkové a další plochy s podmínkou, že nesmí sloužit komerčním účelům,“ vysvětlil starosta, podle kterého se teď město o krajské pozemky na veřejných prostranstvích podél Bezručovy stará na své náklady. 

„Pokud bychom údržbu vozovky nechali na krajských silničářích, narušilo by to systém údržby v celém městě,“ poznamenal starosta. Potvrdil to i Kryštof Marounek z technických služeb, podle kterého jsou u krajských silnic, Bezručovy nebo například i Cukrovarské, uklízeny mělnickými zaměstnanci chodníky. Místní lidé ale neřeší, komu silnice patří, a nelíbí se jim, že se stejně neudržují i vozovky. 

Místostarosta Milan Schweigstill připomněl, že podobná situace byla před časem s Pražskou ulicí, která byla dlouho ve správě státu, přestože sloužila jako vnitřní mělnická komunikace. „Stejný proces jako teď s Bezručovou nás čeká v příštím roce s Italskou a Cukrovarskou. Bylo avizováno, že na nás budou převedeny, až po opravách přestanou být součástí silnice první třídy a stanou se vnitřními obslužnými komunikacemi,“ doplnil Milan Schweigstill. 

Podle místostarosty navíc zhotovitel nového územního plánu přišel se zajímavou myšlenkou, že by se právě Bezručova ulice měla rozvíjet jako potenciální hlavní městský bulvár. Mělník má sice historické centrum, Bezručova se ale stala během posledních let místem nejhustšího osídlení s četnými administrativními budovami a především nákupními centry. 

Petra Špitálská

Zdroj: Mělnický deník; 25. 9. 2015

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme