Radek Vystyd: Bez přetvářky a bez vousů

4. 8. 2015

Dnes se do hledáčku Dobříšska aktuálně dostal radní pro místní rozvoj, Radek Vystyd. Většina z nás ho zná jako jednoho z významných podnikatelů v Dobříši. Jaký je ale jeho příběh a osobní život?

Radek Vystyd je občas označovaný jako tvrdý businessman, avšak lidmi z jeho okolí naopak jako uznávaný muž, který si váží týmové práce a cení si loajality lidí. Jaký je doma, co o sobě může říct on sám a co jeho manželka?

Pan Radek Vystyd přichází na domluvenou schůzku přesně a ještě před tím volá, aby se ujistil, že platí smluvené místo i čas. Dobříšsko aktuálně byl dříve jeho vlastní projekt a médium, které řídil, kde si určoval, co a jak se napíše. Dnes však sedí na druhé straně stolu a s upřímností nám přiznává, že cítí sílu, kterou nad ním v tuto chvíli, jako autoři budoucího článku o něm, máme.

Po přátelském uvítání se dostáváme k otázkám „na tělo“. Radek začíná vyprávět svůj příběh o tom, jak kdysi pracoval na pozici obchodního zástupce ve firmě svého otce, se zaměřením na výrobu rukavic. 

Jak už to bývá, život se Radkovi změnil s příchodem jeho manželky, Mariky. „Seznámili jsme se na oslavě narozenin kamarádky a hned přeskočila jiskra. Vysílala na mě signály“ směje se Radek. „Když jsem ji poznal, bylo mi 21 let a neměl jsem vousy. Ona byla starší, chytřejší a zkušenější. Už tehdy pracovala jako letuška a já byl jen obyčejný obchodní zástupce,“ vzpomíná Radek trochu s nostalgií v hlase. „Ukázala mi svět a vzala mě na úžasná místa. Hodně cestovala, a tak je to i dodnes, nikdy jsme neměli čas se okoukat nebo omrzet. Po 3 letech známosti jsem ji požádal o ruku. Došel jsem koupit prstýnek a pozval ji na večeři. Tenkrát jsme byli v restauraci Na Statku.“ Při otázce, zda při žádosti klečel na kolenou, se Radek opět rozesměje a odpoví: „Ne, to ne. Klečím až teď.“ Svatbu měla Marika s Radkem v roce 2003 na zámku v Dobříši.

V Radkově životě však přišly i další zlomové okamžiky. „To je jasné, jedním z největších zlomů bylo narození mé dcery Báry a následně syna Tomáše. U porodu jsem samozřejmě byl, a tak jako pro každého tátu, to pro mě byl obrovský zážitky a změna v životě. Hlavně je to pro chlapa najednou opravdová zodpovědnost.“ 

Pak už se ale pomalu přesouváme s příběhem k jeho pracovní kariéře. Hlavním impulsem začátku podnikání v realitách byla dlouhodobá nespokojenost se službami realitních kanceláří v Praze, které měly na starost správu rodinného majetku. 

„Tehdy vlastně začala má cesta podnikání. Oslovoval jsem realitní kanceláře a makléře, po několika pokusech to vždy dopadlo stejně a nikdo nebyl schopný splnit mé představy. Proto jsem se rozhodl, že si vše zařídím raději sám. Povedlo se pronajmout první byt, druhý i další, a mě to začalo bavit. Riskl jsem to,“ vzpomíná Radek a vypráví dál o tom, jak vznikla firma SNARK a její název. 

„To jsme jeli s manželkou v autě na dálnici. Myslím, že to bylo někdy na podzim a firma vznikla pak v lednu 2004. Kombinovali jsme slova, jako správa nemovitostí a realitní kancelář, jejichž začáteční písmena daly dohromady právě název SNARK. Začínal jsem v Praze, a postupem času se na mě začali obracet lidi z okolí Dobříše. Všechno jsem si v té době dělal sám, od úklidu po právní věci, zkrátka one man show. Některé prohlíkdy probíhaly dokonce i s malou Bárou za krkem."

V roce 2006 k sobě Radek přibral svého otce na pozici realitního makléře, jelikož věděl, že vše sám už nezvládá. „Postupem času jsme nabírali další makléře a SNARK začal získávat dominantní postavení v lokalitě Dobříšska."

Díky kvalitnímu fungování společnosti SNARK se Radek seznámil s Janem Ježkem, spolumajitelem společnosti ENERGON Dobříš. Po letech spolupráce, o vánocích 2012, se po společně dohodě přistoupilo k propojení společností ENERGON Dobříš a SNARK, čímž vznikla společnost ENERGON reality. Radek se tak stal jedním ze společníků celé skupiny ENERGON.

„Díky propojení SNARKU s ENERGONem se mi částečně uvolnily ruce a měl jsem tak více času na jiné činnosti kromě podnikání, a to zejména na vybudování Muzea rukavičkářství (dnes Muzeum Dobříš, pozn. red.), která byla jednou z mnoha motivací kandidatury ve volbách. Muzeum je pro mě srdcová záležitost, které jsem věnoval neskutečné množství času, energie i financí. Když jsem byl malý, táta byl jako já. Byl o rána do večera v práci a já tam chodil za ním, abych ho viděl. Dodnes se mi vybavuje ta vůně kůže, vidím úsměvy ženských, které tam pracovaly, slyším šicí stroje. Postoj bývalé radnice k tomto projektu mě pak donutil jít do voleb opravdu aktivně. Když se do něčeho pustím, makám na tom na maximum. Oporou mi v té době, a i dnes, byla a je hlavně moje žena, Marika, která je neskutečně tolerantní.“

Jak se s odstupem času kouká na vše, co se stalo? „Na pozici zastupitele města, který neskončí v opozici, jsem se dostat chtěl. Po několika neúspěšných pokusech domluvit se s bývalým vedením města na projektech, které jsou, dle mého názoru, pro město Dobříš smysluplné a mohou ho posunout dál v několika směrech, jsem zjistil, že neexistuje jiná cesta, než se vedení města přímo účastnit,“ přiznává nám otevřeně Radek. „Dneska jsem opravu v klidu, že na radnici máme schopné lidi, se kterými se mi bezvadně spolupracuje. Popravdě mě překvapilo, kolik je to práce, jak je to těžké, psychicky a časově náročné. Stále mě však neskutečně žene vidina lepšího a živějšího města. Jsem sice od rána do noci na nohou a rodinu moc nevídám, ale věřím, že se to zlepší.“

Marika Vystydová znala Radka ještě v době, kdy byl obyčejným klukem, a vydržela s ním při vzletech i pádech v začátcích jeho podnikání. Dnes spolu mají dvě krásné děti a pro mnohé pohádkově vypadající život. Vyzpovídali jsme i Mariku a víme, jak vypadá rodinný život u Vystydů… čtěte již odpoledne!!!

Redakce DA

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme