Ptali jste se náměstka primátora Daniela Marka

7. 5. 2015

DOTAZ: Dobrý den, pane náměstku, chci se zeptat na ten kulturák. četl jsem někde, že by měl zůstat zvenčí stejný, to snad ne?

ODPOVĚĎ:Dobrý den, jsme na začátku celkové rekonstrukce DK, která bude probíhat ve dvou liniích, jedna se dotkne vnější podoby, to znamená opláštění budovy, zateplení a tak dále, na což bychom rádi získali dotaci. Druhou částí je interiér, na který dotaci čerpat nebudeme. Nebudeme vypisovat architektonickou soutěž, protože by nám to velmi svázalo ruce, nicméně určitě si necháme vypracovat studii a budeme s architekty komunikovat. Budu rád, když přijedete vyjádřit svůj názor 13. května od 17 hodin do Velkého sálu, kde se koná diskuze nad budoucností DK.

DOTAZ: Zdravím, byl jsme několikrát za první týden v bazénu a zdá se mi, že tam poněkud vázne hygiena. Kdo tam uklízí a v jakých intervalech? Chtělo by to častějc a to není jen můj pocit.

ODPOVĚĎ:Úklid bazénu je jedinou činností, na kterou si najímáme firmu (ostatní jsou zaměstnanci městské společnosti). I já jsem toto zaznamenal a s firmou to řešíme. Určitě sjednáme nápravu v co možná nejkratší době.

DOTAZ: Jak to vypadá se školkami? Zase se nedostane na děti které mají maminky s dalším dítětem na rodičovské? Zdá se vám to správné? jde přece o socializaci dětí, ne o hlídací službu...

ODPOVĚĎ:Podle údajů z matriky, přijde k zápisům do MŚ o něco méně dětí než vloni. Každoročně umístíme do našich školek cca 430 dětí, ale je možné, že na všechny se nedostane. Přijímací řízení je výkonem státní správy, jednotlivé školky si kritéria stanovují samy. Celková kapacita našich školek je 1380 dětí a za poslední roky se značně zvýšila, dále je tu cca 250 míst v soukromých školkách, na něž město také přispívá.

DOTAZ: Proč cpe město miliony do fotbalové akademie, nemají už pánové Dufek a Petrtýl a jejich nohsledi s vaším kolegou Bouškou v čele dost? Je to pěkný svinstvo!

ODPOVĚĎ:Politika a tvorba rozpočtu je věcí kompromisu, na fotbalovou akademii mám svůj názor, který jsem již veřejně prezentoval. Na druhou stranu je dobře, že se zvyšují prostředky na sport mládeže.

DOTAZ: Ahoj Dane, nebylo by možné v součinnosti s DP zajistit, aby jízdenky platily po určitou dobu? Je přece nesmysl, jedu-li relativně časově krátkou trasu, ale se třemi přestupy, abych platil 3x15 Kč. To je zlodějna, nehledě na to, že automat nevrací a celá procedura při nástupu zdržuje. Proč nemít "normální" automaty jako třeba v Praze? Lístek by se jen označil. A nástup by probíhal jen předními dveřmi, takže šofér by mohl platnost dokladu zkontrolovat. Děkuji za odpověď a jsem s pozdravem, O. Bukáček :)

ODPOVĚĎ: Ahoj Ondro, beru to jako podnět k zamyšlení, dopravní podnik si zaslouží důslednější analýzu fungování. Značná část lidí v MB jezdí zadarmo, lidé si zvykli na nadstandardně časté autobusové spojení, na druhou stranu město dotuje každoročně DP částkou téměř 40 milionů korun. Je to správné?

DOTAZ: Je voda na štepance z pítek pitná nebo jen užitková? Díky

ODPOVĚĎ:Můžu vás uklidnit, voda z pítek je opravdu pitná, nejedná se o vodu z Klenice:)

DOTAZ: Chtěla bych se zeptat, proč ve vedení kultury skončil Pavel Filip, co provedl, vedl to špatně?

ODPOVĚĎ:Současné vedení města mělo jiné představy o budoucím fungovaní společnosti Kultura MB, proto došlo k této výměně. Pan Filip za deset let práce přivedl do Boleslavi i mnoho dobrého a určitě se nedá říci, že by něco provedl, ale po takto dlouhé době je změna vždy ku prospěchu věci. Nový ředitel je zkušený manažer a v oblasti kultury se pohybuje řadu let.

DOTAZ: Pane Marku, co plánujete s tím kulturákem, chcete ho opravdu zbourat a postavit nový? Slyšel jsem že tyhle plány má pan Pruner?!?

ODPOVĚĎ:Ne, Dům kultury určitě zbourat nechceme. Půjde ale o jeho celkovou rekonstrukci, stávající KD ještě stále splácíme odborům Škoda Auto.

DOTAZ: Hezké ráno, zajímalo by mě, jak to vypadá s konkurzem na ředitel divadla? Slyšel jsem, že už je vybráno, v Boleslavském deníku ale zase psali že ještě nevíte, jestli ten konkurz vůbec bude, tak jak to je?

ODPOVĚĎ:S vedením divadla i vedením města řešíme tuto záležitost tak, aby byla ku prospěchu divadla, hereckého souboru i návštěvníků. Je to velmi citlivé téma, protože ze zkušenosti z jiných divadel víme, že příchod nového ředitele zcela změní chod divadla. Naše divadlo je na vysoké úrovni a funguje velmi dobře (dvě ceny Thálie za poslední dva roky), proto bychom rádi zachovali kontinuitu a navázali na stávající práci. Konkurs budeme muset vyhlásit, ale je jen otázkou, jestli nyní, nebo po nějaké době. V hledáčku máme více kandidátů, rádi bychom měli jasno do konce května.

DOTAZ: Dobrý den pane náměstku jaké kulturní akce chystáte na jaro? Změní se něco díky tomu, že už nevede kulturní záležitosti pan Filip? Bude lepší informovanost o akcích které pořádáte?

ODPOVĚĎ:Dobrý den, některé kulturní akce určitě přibudou, některé ubudou, na druhou stranu program je plánován dlouhodobě dopředu a nový pan ředitel je v čele od 1.1., tudíž k zásadnějším změnám dojde až v roce 2016. Myslím si, že informovanost není špatná, jen si lidé neumí informace správně najít. Ale i na tuto oblast se chceme více zaměřit, bude nová aplikace pro mobilní telefony, facebookové stránky, nový web Kultury města, nový kulturní kalendář a zájemcům, kteří se registrují, budeme mejlem posílat každý týden posílat program kulturních akcí.

DOTAZ: Pěkné ráno, jak to vypadá se sportovišti ve městě? Zdá se mi, že jich je málo, plánujete ještě nějaká další? A rozšíření cyklostezek? Díky za odpověď.

ODPOVĚĎ:Sportoviště po městě postupně budujeme a je to určitě lepší než před 5 lety, značná část sportovišť je volně přístupná veřejnosti, na rozvoj plácků pro sportovní vyžití se budeme zaměřovat i nadále. Plánujeme postupné rozšíření cyklostezek, nyní například spojení Bezručovy ulice a TVK, nebo cyklostezku podél TGM, od OA až ke koupališti.

DOTAZ: Byl jsem s manželkou v krytém bazénu, oba plaveme kondičně, a vadí nám, že v bazénu nejsou hodiny, které by umožnily stopnout si čas. Plánujete je tam? Jinak bazén se vám povedl za to určitě velký dík!

ODPOVĚĎ:Dobrý den, děkujeme za poděkování:) Hodiny do bazénu jsou v plánu, máme objednané ty se sekundovou ručičkou.

DOTAZ: Dobrý den , pane Marku dlouho mi trvalo než jsem se rozhodl napsat v sobotu 18.4 jsem byl v novém krytém bazénu a chtěl jsem i já pogratulovat k němu konečně je zde vše je moderní a i když to má své mouchy k vychytání máme jej jen bych měl takovou malou připomínku je tam jedna plavčice taková vysoká snědá na krátko střižená a ta se tedy vůbec neumí chovat je arogantní na konkrétní věc neumí odpovědět stručně a neustále rozebírá proč to tak není a co by se mělo a pak z ní vyleze že je vlastně invalidní myslel jsem si že zde musí být zaměstnáni na těchto pozicích lidé kteří dokážou pomoct ne invalidní lidé taky jsem invalida z páteří a jistě bych nikoho nevytáhl z vody ale tady bohužel to tak není tato plavčice neustále působí jako by ji tato práce velmi obtěžovala (tak ať ji nedělá za ní by jistě nějaký adekvátní člověk zastoupil) za nás důchodce říkám bazén pěkný relax taky ale ta plavčice ne pokut tam bude ona známým a kamarádům doporučím ať jdou raději jinam děkuji za sjednání nápravy s pozdravem Občan M.B (po přeptání se jinde na tu plavčici jsem se dozvěděl že už snad dělala na koupališti a tam taky s ní nebyli moc spokojeni a vy si ji vezmete sem to je krok zpět bych řekl to asi návštěvníky odradí co ji už poznali)

ODPOVĚĎ:Dobrý den, jsme rádi, že se vám v bazénu líbí. S touto plavčicí nemáme žádný problém, naopak nám byla doporučena. O jejím drobném hendikepu víme, ale úspěšně absolvovala kurz pro plavčíky, tudíž jí to v práci nijak nebrání. Určitě ale budeme s plavčíky komunikovat, abychom se vyhnuli podobným nepříjemnostem a lidé se zde cítili dobře.

DOTAZ: Zdá se mi, že personál v bazénu není moc ochotný, tedy aspoň plavčíci. je velký rozdíl mezi dámami na recepci ty jsou milé, ale plavčíci se k lidem chovají ohavně. Kdo je vybíral a jak?

ODPOVĚĎ:Dobrý den, jak jsem odpovídal výše, budeme s plavčíky tuto věc komunikovat a věřím, že se celá situace zlepší.

DOTAZ: Mám spíše přípomínku a možná se budu s někým dublovat. Zdá se mi, že v krytém bazénu není moc uklizeno kdo tam zajišťuje úklidovou službu? Shodli jsme se na tom s několika známými, bazén je bomba a jsme rádi že je, ale tohle dost kazí dojem, nepořádek ve sprchách na zemi a v okolí šaten, čím to je?

ODPOVĚĎ:Dobrý den, odpovídal jsem na podobnou otázku výše, situaci řešíme.

DOTAZ: Chci se zeptat, podle jakého klíče se rozdělují dotace na sportovní oddíly mládeže? Zdá se mi, že v Boleslavi se podporují jen velké sporty - hokej, fotbal florbal - a na ostatní s odpuštěním kašlete. Děkuji za případné osvětlení systému dotací

ODPOVĚĎ:Klíč pro rozdělování dotace na sportovní oddíly mládeže schválila rada města i zastupitelstvo, zohledňuje s ev něm počet sportujících (Boleslaváku a "Mimoboleslaváků"), nákladovost sportů, celkové úspěchy a tak dále. Jsem rád, že za poslední roky se celková částka pro sportující mládež výrazně navýšila a vloni i letos jsme rozdělili 9 milionů korun. Finanční podpora směřuje všem organizacím, které si požádají.

DOTAZ: Kdy už konečně zakážete ve městě hazard???!!! Když to jde jinde, proč ne tady?

ODPOVĚĎ:To je dlouho diskutované téma, na které má každý trochu jiný pohled. Hazard určitě není dobře, na druhou stranu počet heren ve městě se poslední roky výrazně snižuje a dle statistik městské policie, která herny pravidelně navštěvují, nezaznamenáváme téměř žádný problém. Mladá Boleslav přijala autoregulativní vyhlášku, která činnost heren omezuje, a čekáme na nový zákon o hazardu, který vstoupí v platnost nejspíš od prvního ledna 2016, nebo 2017, a potom k tomu zaujmeme další stanovisko.

DOTAZ: Co se děje s primátorem, pane náměstku? Není ho vůbec vidět, pracuje tady ještě? A co je pravdy na jeho "jiných" zájmech?

ODPOVĚĎ:Dobrý den, pana primátora občas potkám:) Myslím si, že ve městě je řada práce, všichni se pohybujeme i v terénu, nesedíme jen v kanceláři, dokončili jsme bazén, dokončujeme novou sportovní halu, probíhá revitalizace ulice U Stadiónu, připravují se další projekty, takže práce pro všechny ve vedení je až až.

DOTAZ: Dobrý den, četl jsem v mladé frontě dnes, co se to děje v kulturáku, proč tam děláte čistky? Proč propouštíte zaměstnance?

ODPOVĚĎ:Dobrý den, také jsem četl tento článek a trošku mě překvapil. Na druhou stranu, v dění ve společnosti Kultura MB je zcela v kompetenci jejího ředitele, který si dle mých informací udělal personální audit a vyvodil z něj důsledky. Je na něm, aby společnost fungovala efektivně a nabízela dostatečnou a a kvalitní kulturu.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme